Американските военни части се изтеглят от градовете в Ирак

Американските военни части се изтеглят от градовете и населените места в Ирак. Шест години след началото на офанзивата иракските сили за сигурност официално поеха контрола над столицата Багдад и други иракски градове.

Иракската телевизия отбеляза важната дата, показвайки часовник, който отброяваше минутите до полунощ местно време, когато бе крайният срок за изтеглянето на американските войници от иракските градове, съобщи Асошиейтед прес в петък.

Късно снощи небето над Багдад се озари не от бомбени взривове, а от фойерверки. Хиляди иракчани се включиха в масово празненство в един от парковете на иракската столица, където звучаха патриотични песни, а иракските военни автомобили, патрулиращи из Багдад, вчера бяха украсени с цветя и с иракското знаме.

Премиерът Нури ал Малики обяви 30 юни за неработен ден, за Ден на националния суверенитет.

Още преди да настъпи крайният срок почти всички американски войници се бяха изтеглили вече от Багдад и от другите градски зони. В Ирак остават около 130 000 американски войници, но те ще са вече не в градовете, а в бази извън тях. Известен брой американски военни ще останат в големите населени места като съветници на иракските власти.

Изтеглянето на американците от иракските градове е в изпълнение на споразумението за сигурност, сключено между Вашингтон и Багдад. Това е първата голяма стъпка към окончателното изтегляне на американската армия от Ирак, което трябва да приключи до 31 декември 2011 г.

И американски, и иракски командири обявиха обаче, че очакват Ал Каида и други групировки да се опитат да възпламенят отново напрежението в страната, съобщи ББС. Кореспондентът на ББС отбелязва, че по-голямото предизвикателство ще бъде изтеглянетъо на американските военнослужещи следващата година.

Споделяне

Още от Свят