Американският посланик оптимист за борбата с корупцията в България

Българите трябва да се научат да се възприемат като европейци, защото са такива, България е пълноправен член на Евросъюза и гражданите ѝ трябва да научат правата си. Седемдесет и пет на сто от тях подкрепят членството на страната си в ЕС като броя на позитивно настроените към него продължава  да расте. Това означава, че българите вярват в бъдещето на ЕС, заяви във вторник американският посланик у нас Джон Байърли. Той участва в бизнес-дискусия, организирана от Американската търговска палата и посветена на първата годишнина от членството на страната ни в ЕС. Освобождаването на медиците от Либия според дипломата е най-големият успех на България като част от ЕС.

България като еврочлен е част от една мащабна и важна икономика, защото ЕС е един от най-важните партньори на САЩ, заяви Байърли. Според него страната ни се е постарала да преструктурира бизнес климата така, че да предразполага към нови европейски и световни инвестиции. Освен това България участва активно в дебата за енергийната политика на ЕС, като показва потенциал да произвежда биогорива, смята дипломатът.
Като успех той определи и въвеждането на правилата за безопасност по летищата и при пътуване по въздушен път. Това е и конкретната причина задачата на американската дипломация през следващата година де бъде отварянето на директна линия между България и САЩ. За целта следващият месец в страната ще пристигнат американски експерти, за да оценят готовността на България за тази пряка линия. Според министър Гергана Грънчарова  в България ще има добра новина по отношение на наложената предпазна клауза за българската авиация.

"Аз съм оптимист, че България и Румъния могат да се справят с високите нива на корупция и с организираната престъпност", добави Байърли.

Само преди ден еврокомисията даде България и Румъния като недобър пример в борбата с корупцията и организираната престъпност пред страните кандидатчленки за ЕС

Ръководителят на Представителството на ЕК в София Майкъл Хъмфрис посочи, че връзките между САЩ и ЕС са едни от най-важните в световен мащаб. Според него България е добър член на ЕС, тъй като заема адекватна и активна позиция по важните въпроси. "Страната ви има прогрес със справянето с организираната престъпност и корупцията, но са необходими още усилия. Прогресът зависи от всички участници в процеса”, допълни Хъмфрис. България трябва да продължи да изпълнява плана за действие в критичните области и направеното по този план ще бъде оценено от ЕК през март догодина.

В областта на правосъдието и вътрешния ред евроминистърът Гергана Грънчарова каза, че много работа е свършена, но призна, че не е достатъчно.Грънчарова смята, че България е направила добър дебют като нов член на Евросъюза с връщането на медиците и с налагането на кирилицата като трета основна азбука в общността.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?