Американският заложник бе обезглавен в Ирак

Ислямски фундаменталисти в Ирак убиха един от двамата американски заложници, които взеха в четвъртък. Американски служител във Вашингтон потвърди, че обезглавеното тяло, намерено в Ирак, е на единия от заложниците - Юджийн Армстронг.

Видеоклип, излъчен по арабски уебсайт в понеделник вечерта, показва подробности от обезглавяването на Армстронг, който бе отвлечен в Багдад. Според видеото извършителят на екзекуцията е лично човекът, който е начело в списъка на най-издирваните терористи от американците - Абу Мусаб ал-Заркауи.

Чува се гласът на мъж, който чете декларация, като често споменава американския президент Джордж Буш, наричайки го "псе". Групировката предупреждава, че другите двама заложници, похитени в петък заедно с Армстронг - американецът Джак Хенсли и британецът Кенет Бигли, ще бъдат убити до 24 часа, ако не бъдат освободени всички затворнички жени от иракските затвори.

Семейството на британския заложник иска от Блеър да отстъпи

Британското външно министерство осъди остро бруталното убийство на Армстронг и подчерта, че престъплението няма да отслаби решимостта на страната да продължи мисията си в Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Семейството на британския граждани Кенет Бигли поиска във вторник от премиера Блеър да изпълни исканията на похитителите, предаде Асошиейтед прес.

От кабинета на Блеър отказаха да коментират обръщението.

"Само вие можете да спасите баща ми. Вие имате деца и ще разберете как се чувствам в този момент", заяви в специално обръщение към Тони Блеър 33-годишният Крейг Бигли.

Филип Бигли, брат на Кенет, отправи по-рано по арабската телевизия Ал Арабия обръщение към похитителите, в което заяви, че той и брат му обичат арабския свят и са работили в Катар, Оман, Йордания и Обединените арабски емирства.

На пресконференция в понеделник, след изтичането на дадения от похитителите 48-часов ултиматум, Блеър потвърди, че британската позиция ще остане твърда и няма да се влияе от исканията на терористите.

Британското правителство категорично осъжда отвличанията и убийствата на невинни цивилни в Ирак, се казва в кратка декларация на кабинета във вторник, след екзекуцията на американския заложник. Това отвратително престъпление подсилва нашата решимост да продължим да работим с правителството и народа на Ирак за стабилност, цивилизованост и демокрация, се казва в изявлението.

Ширак изрази "ужас и недоумение"

Френският президент Жак Ширак отправи от централата на ООН в Ню Йорк нов призив за "справедливост и хуманност" към похитителите на двамата френски журналисти в Ирак и за тяхното освобождаване, предаде АФП.

На пресконференция Ширак изрази също своя "ужас и недоумение" от обезглавяването на американския заложник Юджийн Армстронг от групировката на Заркауи.

Френските журналисти Кристиан Шено и Жорж Малбрюно бяха заловени заедно с техния шофьор сириец на 23 август на юг от Багдад. Групировката, която ги похити, наричаща се Ислямска армия на Ирак, поиска от френските власти да отменят закона, забраняващ носенето на мюсюлмански забрадки в училищата.

Франция, която беше и остава твърд противник на войната в Ирак, мобилизира мюсюлмански лидери у дома и в Близкия изток, за да издейства освобождаването на журналистите.

Президентът Ширак заяви, че политиката на Франция към Ирак не се е променяла и няма да се промени и че тя не възнамерява да изпраща там войски под никакъв предлог, включително за защита на персонала на ООН.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: