Американското разузнаване ще публикува доклад за убийството на Джамал Хашоги

Джамал Хашоги

Президентът на САЩ Джо Байдън скоро ще разговаря за първи път с краля на Саудитска Арабия Салман, а американската администрация ще публикува доклад на американското разузнаване за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

"Разговорът ще се състои много скоро, но все още планираме точния момент", заяви тя. Декласифицираният доклад също ще бъде публикуван скоро от директорката на Националното разузнаване Аврил Хейнс, добави Саки.

Говорителката потвърди намерението на президента Джо Байдън да "прекалибрира" отношенията с Рияд в сравнение с предишната американска администрация, която често пъти бе обвинявана, че си затваря очите по въпроса с човешките права.

"Това означава, че президентът няма да мълчи, той ще говори на висок глас, когато има притеснения по въпроса за нарушения на човешките права, по въпроса за липсата на свобода на слово и на изразяване", каза Псаки.

Публикуването на доклада за убийството на Хашоги би трябвало да е първи тест за това прекалибриране на отношенията.

Байдън е изправен пред призиви "да нанесе удар" заради състоянието на правата на човека в Саудитска Арабия, пише британският "Гардиън". Изданието отбелязва, че американското правителство се готви да огласи разузнавателна оценка, според която саудитският престолонаследник е съучастник в убийството на Хашоги.

Белият дом е изправен пред призиви на правозащитници и саудитски дисиденти "да нанесе удар" срещу нарушенията на Саудитска Арабия на правата на човека чрез нови санкции, които биха могли да помогнат за обуздаване на репресиите на принц Мохамед срещу дисиденти и да обърнат страницата след "прегръщането с деспоти" на правителството на Тръмп, пише вестникът.

Макар и според мнозина експерти да е малко вероятен, евентуален ход с директно санкциониране на принц Мохамед може да има сериозни измерения за бъдещето му като наследник на трона, коментира "Гардиън".

Като кандидат за президент Байдън нарече Саудитска Арабия "парий". Сега му се налага да се занимава с нея, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът отбелязва, че като кандидат-президент Байдън не е оставил никакво съмнение какво според него трябва да бъде отношението на САЩ към Саудитска Арабия. Неговият план, както заяви самият той, беше да накара саудитците "да си платят цената и да се превърнат действително в парий, какъвто те са". Авторът допълва, че Байдън е бил също толкова безцеремонен и към саудитското кралско семейство и сегашното управление на кралството.

Сега, се посочва в статията, на американския президент се налага да се занимава с това управление и да изпълни предизборните си обещания да прекрати оръжейните доставки и да огласи заключенията на американското разузнаване за ролята на принц Мохамед - саудитския престолонаследник и фактически лидер на страната - в убийството на журналиста и дисидент Джамал Хашоги.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?