Ще санкционират ли САЩ саудитския престолонаследник заради убийството на Хашоги

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман

Още преди президентът Джо Байдън да заеме поста си, неговите водещи съветници са проучвали как да включат в предизборната му кампания обещанието да третира Саудитска Арабия като държава парий заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, но без да разруши отдавнашните отношения на Америка с богатата на петрол монархия. Резултатът от тези обсъждания излязоха в петък с публикуването на разузнавателния доклад, в който се заключава, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил убийството на Хашоги през 2018 г. След това се изясни, че САЩ ще санкционират нископоставени саудитски представители, но не и самия принц, коментира във вторник вестник "Вашингтон пост".

Вестникът подчертава, че реакцията във Вашингтон е била бърза и осъдителна - републиканци и демократи в Конгреса призовават администрацията на Байдън да накаже лично престолонаследника; правозащитници искат замразяване на продажбите на оръжие за Рияд, докато принцът не бъде изправен пред правосъдието; изтъкнати коментатори и медии изсипаха поток от критики.

Определянето на саудитците като нарушители е един от малкото въпроси, по които има двупартийно съгласие сред мнозинството от американските законодатели, отбелязва вашингтонското издание и допълва, че преди няколко седмици в новата администрация се е образувала група, включваща висши служители в Съвета за национална сигурност и министерствата на външните работи, финансите и отбраната, която да обмисли какви действия да се предприемат.

Първата им стъпка, обявена като "преформатиране" на отношенията със саудитците, бе относително лесна - след като през първите седмици си изясниха какво ще означава това, те изложиха пред Рияд своите намерения. И одобрената от Тръмп сделка за продажба на нападателни оръжия, които ще се използват във войната срещу хусите в Йемен, бе отменена, а останалите оръжейни доставки за Саудитска Арабия бяха подложени на преоценка.

Повече промени бяха обявени в петък с огласяването на доклада за Хашоги. Допълнен бе списъкът (т.нар. Забрана Хашоги) на саудитците, замесени в операцията срещу Хашоги. Списъкът сега включва 76 имена, сред които на бивш заместник-директор на разузнаването и членове на специалната част "Сили за бърза намеса". Но проблемът с налагането на санкции срещу престолонаследника остава. Прессекретарят на Белия дом Джен Саки предизвика недоволството на репортерите с думите, че Съединените щати не санкционират ръководители на правителства, с които поддържат дипломатически отношения, припомня "Вашингтон пост".

В коментара си вестникът признава, че санкционирането на лидер на друга държава се случва рядко и никога това не е държава, смятана за партньор в отстояването на националната сигурност. Въпреки че сега престолонаследникът няма американска виза и според официални източници едва ли ще получи такава в близко бъдеще, проблемът ще стане безкрайно по-голям, когато Мохамад бин Салман стане крал, което ще бъде почти сигурно след смъртта на неговия 85-годишиен баща. И евентуалната санкция срещу внука на основателя на Саудитска Арабия ще означава враждебно отношение към кралството, което е пазител на най-свещените места в мюсюлманския свят, заключава "Вашингтон пост".

Белият дом казва, че не иска в бъдеще да има убийства като това на Хашоги, но няма да накаже Мохамед бин Салман за това, че е заповядал убийството, гласи заглавие на материал на "Инсайдър" по същата тема. Въпреки че разсекретеният разузнавателен доклад явно уличава саудитския престолонаследник, че е "одобрил" операцията по "залавянето или убийството" на журналиста Джамал Хашоги, Белият дом пренебрегва вината на Мохамед бин Салман. В доклада е казва, че престолонаследникът "е възприемал Хашоги като заплаха за кралството и изцяло е подкрепял, ако е необходимо, прилагането на насилствени мерки той да замлъкне".

На въпрос на "Инсайдър" дали принцът ще бъде засегнат от новата политика спрямо Рияд Държавният департамент е отговорил: "Според законите на САЩ данните за персонални визи са поверителни и ние не можем да дадем подробности кой е включен в "Забраната Хашоги" и кой не". С други думи имената на тази 76 лица, която са лишени от право на американска виза няма да бъде публикуван, отбелязва вестникът. В текста се припомня, че последиците за саудитския престолонаследник са минимални въпреки обещанията на Байдън по време на предизборната си кампания, че ще възприема Саудитска Арабия като държава парий заради убийството на Джамал Хашоги през октомври 2018 г. Тогава то е примамен в саудитското консулство в Истанбул, където е убит, тялото му е разчленено, а останките му още не са открити.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят