Американци и поляци патрулират вместо българите в Кербала

Американци и поляци изпълняват част от задачите на българския пехотен батальон в Кербала, обяви началникът на генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев днес в Казанлък, където бе инспектиран втория батальон за Ирак.

Президентът Георги Първанов предупреди бойците ни да бъдат изключително бдителни, а техни роднини плачеха и го молеха децата им да се завърнат живи и здрави.

"Няма място за илюзии. Чака ви трудна мисия, но аз вярвам, че ще се справите като истински български мъже", заяви президентът и главнокомандващ Българската армия Георги Първанов в Казанлък пред заминаващите за Кербала български воини.

Дни преди да приключи мисията на първия ни батальон, при терористичен акт срещу база "Индия" загинаха петима наши военнослужещи, а десетки бяха ранени.

Напрежението сред първия батальон можело да провокира конфликти

Шефът на Генералния щаб Никола Колев ще се яви на разпит в прокуратурата утре, за да свидетелства по делото за смъртта на петимата български военнослужещи в Кербала.

Българското и полското командване са се споразумели част от задачите, изпълнявани досега от първия български батальон, да бъдат поети от коалиционните сили, заради напрежението в състава, каза ген. Никола Колев пред кореспондента на БНР.

От думите н Колев стана ясно, че има опасения нашите да се конфронтират с местното население. Затова американци и поляци поели част от проверките по контролните постове и ескортирането на ешалони.

БСП: Рисковете за нашите в Ирак се увеличават

Рисковете за българските бойци в Ирак се увеличават, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев след като днес бяха изслушани докладите за инцидента в Кербала на военния министър Николай Свинаров, началника на Генералния щаб ген. Никола Колев и шефа на военното разузнаване ген. Пламен Студенков пред парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност.

още

"Батальонът е в много висок дух, продължава изпълнението на задачите, но сме въвели малки ограничения по изпълнението на някои задачи, тъй като поради напрежението в града се опасяваме нашите момчета да не употребят някъде прекомерна сила и да се повиши напрежението", заяви ген. Колев.

Нашите в момента се занимавали с оборудването на лагера в база "Кило" и изграждането на по-добри инженерни съоръжения за по-добра защита, където бяха преместени след разрушаването на база "Индия" на 27 декември м.г.

Когато в Кербала пристигне вторият батальон, българите отново ще изпълняват всички функции по план.

Вторият батальон заминава в непълен състав

Вторият български пехотен батальон за Ирак заминава в непълен състав за мисия в Кербала. 62-ма са се отказали от участие в мисията, съобщи шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев. 480 бойци трябваше да наброява контингентът ни, не е ясно колко ще заминат.

Контингентът ни за Ирак се готви да отпътува на групи за Ирак след 15 януари.

130-140 са желаещите да попълнят състава на батальона, отказалите се са главно кадрови войници, а не от офицерския състав, предаде БНР. От техническото оборудване проблеми има само с уредите за нощно виждане.

Независимо от проблемите, командващият втория батальон подп. Наско Люцканов декларира пред президента Георги Първанов, че батальонът е готов да изпълни поставената му задача. Подп. Люцканов бе категоричен, че всеки един от участниците в мисията доброволно и съзнателно приема нейните рискове.

Подп. Наско Люцканов ще е следващият губернатор на Кербала. Той владее френски език, в ход ще изучава английски, но ще ползва личен преводач в Ирак. Той и офицери от неговия щаб са изкарали триседмичен курс в Софийския университет, свързан с публичната администрация.

Мисля, че батальонът е подготвен, получи сертификат, духът е висок, заяви ген. Колев.

Първанов предупреди бойците да са изключително бдителни

Президентът Георги Първанов посочи, че е важно нашите бойци да осигурят сигурност и мир в Ирак и най-вече да помогнат на иракчаните да възстановят страната си, своето образование и здравеопазване.

По думите му трябва да се постигне "перфектно взаимодействие с коалиционните ни партньори от многонационалните сили", а също и да се развие вече установения диалог с местното население и местните власти.

Първанов изрази увереност, че по-голямата част от иракчаните ще са добронамерени заради добрия спомен за България от предишни години, но напомни, че ще има и враждебно настроени. Той предупреди бойците ни да бъдат "изключително бдителни" и да са в състояние да разпознаят добре своя противник "жесток, способен на всичко".

"Трябва да погледнем очи в очи възможните предизвикателства и да си дадем сметка, че ще ви се наложи да провеждате и да участвате в операции срещу организации и групировки, лоялни към бившия режим, или срещу криминални и дори екстремистки настроени елементи", каза президентът.

Според държавния глава, за успеха на мисията има много условия и предпоставки, но е важно бойците да успеят да реализират всички знания и опит, натрупани по време на обучението си и да покажат висок професионализъм.

На въпрос колко струва досега мисията ни в Ирак, ген. Колев заяви, че е трудно да се прецени, тъй като част от оборудването е купувано преди години, но посочи приблизителната сума от около 40 милиона лева. Американската армия е поела разходите по храната, горивото и транспорта на нашия батальон.

Вчера правителството повиши и командировъчните на бойците - те ще получават от 82 до 90 щатски долара дневно, в зависимост от ранга им. Военнослужещите от първия батальон получаваха от 62 до 75 долара, като те също ще имат увеличение, което ще им бъде изплатено след завръщането у нас.

На въпрос как ще реагира България при промяна на администрацията в Белия дом след изборите в САЩ, зам. министър Илко Димитров заяви в Казанлък, че не очаква драматични промени в позицията на САЩ, защото провала на съюзническите войски в Ирак ще означава провал на световната демократична общност.

Споделяне

Още от България