Амнести интернешънъл вини САЩ за нарушения на човешки права

Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл обвини Съединените щати, че водената от тях антитерористична политика е загубила принципите си, след като човешки права се жертват в слепия стремеж към сигурност, предаде Ройтерс.

Общото заключение на Амнести интернешънъл е, че през 2003 г. са извършени най-много нарушения на човешките права и международното хуманитарно законодателство от 50 години насам.

В годишния доклад България е спомената сред държавите с прояви на расистки подход от страна на силите за реда. Според организацията броят на такива държави "расте тревожно", като в списъка са посочени още Белгия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Русия, Словакия, Словения и Франция.

Войната на САЩ срещу тероризма - лишена от визия и принципи

Амнести интернешънъл разкритикува американската война срещу тероризма като лишена от визия и ампутирана от принципи.

Макар че осъжда действията на групи като Ал Каида, организацията обвини страни като Китай, Узбекистан и Пакистан, че използват кампанията, за да оправдаят репресии. Амнести смята, че заради прекомерното използване на сила от окупационните сили, войната в Ирак е довела до смъртта на много цивилни, а малтретирането на затворници е широкоразпространена практика на американските войски.

"Дневният ред на световната сигурност, определен от американската администрация, е лишен от идейност и принципност", заяви генералният секретар на правозащитната организация Ирен Кан при представянето на годишния доклад за човешките права. "Нарушаването на човешките права у дома, подминаването на злоупотребите по света и превантивното използване на сила където и когато (правителството) пожелае, навредиха на правосъдието и свободата, и направиха света по-опасно място", се казва в доклада.

Амнести интернешънъл остро критикува Вашингтон за незаконните убийства на цивилни иракчани и малтретирането на затворници в Ирак, Гуантанамо и Афганистан, както и за това, че САЩ са против Международния наказателен съд.

"Светът силно иска принципно лидерство", изтъкна Кан и добави, че негативните ефекти от водената от Вашингтон война срещу тероризма са се разпространили в цял свят.

Критики срещу законодателството в Европа и Азия

Амнести интернешънъл критикува и назадничавото антитерористично законодателство в Европа и Азия, нарушенията в областта на защитата на бежанците и ограниченията на свободата на сдружения и словото.

Като примери са дадени задържането на 14 чужденци без предявени срещу тях обвинения от страна на Великобритания, затварянето на вестник на баски език в Испания и пренебрегването на човешките права в подхода към бежанците в Европейския съюз.

Според доклада Китай, Индия, Малайзия, Пакистан и Тайланд ограничават човешките права, заставайки "под чадъра" на войната срещу тероризма.

Арабските страни също са обект на критика в доклада заради това, че допускат прехвърлянето на хора между отделни държави без юридически процедури.

Египет и Сирия са дадени като пример за страни, които оправдават с войната срещу тероризма практики като дългосрочни задържания и несправедливи съдебни процеси, които далеч не отговарят на световните стандарти.

Мароко и Тунис са обвинени за приемането на антитерористични законодателства, които представляват допълнителна заплаха за човешките права.

Казусът с българските медици в Либия е посочен като пример за нарушаване на човешките права там.

Амнести интернешънъл осъжда и въоръжени групировки като Ал Каида, обвинена в извършването на "жестоки и престъпни атаки". Съчетаването на тези нападения с нарушаването на човешки права от страна на държавите води до най-сериозната кампания срещу човешките права и хуманитарните закони през последния половин век и до увеличаване на "недоверието, страха и разделението в света", се казва в доклада.

Посочва се, че конфликтите в Чечения, Колумбия, ДР Конго, Судан и Непал създават условия за много големи жестокости.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?