Ананиев ще предложи програма за оздравяване на закъсалите болници

Ананиев ще предложи програма за оздравяване на закъсалите болници

Детайлен финансов анализ на състоянието на лечебните заведения с над 50 % държавно участие и на техния мениджмънт ще бъде основата, на която здравният министър Кирил Ананиев ще представи конкретна програма за преструктуриране и оздравяване на болниците в затруднено финансово положение. Това стана ясно от негов отговор по време на петъчния парламентарен контрол.

Ананиев коментира, че действащият в момента здравноосигурителен модел е в определена степен изчерпан и трябва да се работи за неговото ревизиране.

Подходът на настоящия екип на МЗ ще бъде комплексен – така че да бъдат отчетени всички предимства и недостатъци в работата на системата, при условията на засилен контрол от страна на НЗОК, Министерството на здравеопазването и всички негови структури.

Ананиев коментира, че при необходимост е готов да поиска съдействието на специализираните служби, за да бъдат разследвани съмнения за престъпления и злоупотреби в системата на здравеопазването.

Ведомството вече работи и по отменени нормативни актове, които имат ключово значение за функционирането на болничния сектор, посочи още здравният министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?