Ананиев ще предложи програма за оздравяване на закъсалите болници

Ананиев ще предложи програма за оздравяване на закъсалите болници

Детайлен финансов анализ на състоянието на лечебните заведения с над 50 % държавно участие и на техния мениджмънт ще бъде основата, на която здравният министър Кирил Ананиев ще представи конкретна програма за преструктуриране и оздравяване на болниците в затруднено финансово положение. Това стана ясно от негов отговор по време на петъчния парламентарен контрол.

Ананиев коментира, че действащият в момента здравноосигурителен модел е в определена степен изчерпан и трябва да се работи за неговото ревизиране.

Подходът на настоящия екип на МЗ ще бъде комплексен – така че да бъдат отчетени всички предимства и недостатъци в работата на системата, при условията на засилен контрол от страна на НЗОК, Министерството на здравеопазването и всички негови структури.

Ананиев коментира, че при необходимост е готов да поиска съдействието на специализираните служби, за да бъдат разследвани съмнения за престъпления и злоупотреби в системата на здравеопазването.

Ведомството вече работи и по отменени нормативни актове, които имат ключово значение за функционирането на болничния сектор, посочи още здравният министър. 

Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?