Андонис Самарас: "Това е последен пакет от болезнени мерки"

Андонис Самарас: "Това е последен пакет от болезнени мерки"

Гръцкият премиер Андонис Самарас увери, че изготвяният сега от неговия кабинет пакет от мерки за икономии в размер на 11, 5 млрд. евро, ще бъде последният, тъй като "обществото не издържа повече" и обеща, че в следващите две години страната му ще е различна.

Последен пакет от мерки е този, който правителството ще представи на кредиторите, каза Самарас на заседание на Политическия комитет на неговата партия Нова демокрация. "Гръцката икономика не издържа повече", каза още Самарас и добави, че пакетът ще се съпътства с мерки за растеж.

Той окачестви бюджетните съкращения като "трудни", но "неизбежни" и допълни, че без тях "Гърция би се върнала отново на нулева позиция по отношение на доверието към нея и де факто би излязла от еврозоната, което по думите му ще е несравнимо по-болезнено за всички и катастрофално за страната".

Самарас потвърди, че намерението на неговото правителство е да спази договореностите, постигнати досега с международните кредитори, и поясни, че срещу "лобито на драхмата" вече се създава "лоби на съюзниците на Гърция".

Очаква се новият пакет от мерки да бъде готов следващата седмица и да бъде представен на Тройката кредитори от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, Икономиите са част от ангажимента на Гърция към европейските ѝ партньори и Международния валутен фонд, които предпазват страната от банкрут от май 2010 г. с финансова помощ в замяна на строга програма за икономии, имаща за цел да намали бюджетния ѝ дефицит.

Според вестник "Та неа", цитиран от БТА, разногласията между коалиционните партньори по някои от предлаганите мерки за икономии и по-специално за драстично орязване на социалните помощи продължават.

Споделяне

Още от Балкани