Анексирането на Крим ще струва на Русия милиардни загуби

От икономическа гледна точка за Москва няма никакъв смисъл от присъединяването на Крим към Русия, пише в понеделник германският вестник "Ди Велт".

Вестникът цитира руския министър на финансите Антон Силуанов, който казва, че годишният дефицит в бюджета на Крим възлиза на около 700 милиона евро. По-рано почти половината от тази сума е била покривана от центрпалния украински бюджет в Киев.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Крим, посочва по-нататък изданието, представлява едва две трети (68%) от средния за Украйна.

Освен това полуостровът, който няма сухоземна връзка с Русия, зависи силно от доставките на водо и електроенергия от материка на Украйна.

Изданието цитира главния икономист на украинския център за социално-икономически изследвания CASE Ukraine Владимир Дубровский, според когото анексираният регион няма да успее на "процъфти" и в туристически план, което се вижда и от примера на Абхазия, която по подобен начин Русия на пректика анексира от Грузия.

Вестникът посочва, че присъединяването на Крим ще представлява допълнително финансово бреме за Русия. Според експертите минимум 2,1 милиарда евро ще са необходими годишно за плащане на заплати и пенсии. Към тази сума трябва да се прибави стойността на нужните инфраструктурни проекти, включително строителството на нов газопровод и на мост с железопътна линия през Керченския пролив, който би съединил Крим с Русия.

"Ди Велт" напомня, че в момента руската икономика преживява сериозен спад. Изпитанието ще бъде за нея още по-сериозно и заради отровените отношения със Запада.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят