Ангел Александров сдаде поста, но остана висш следовател

Ангел Александров сдаде поста, но остана висш следовател

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие в сряда оставката на шефа на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. За неговото освобождаване гласуваха 17 души, против се обяви един член на ВСС и един беше “въздържал се”.

Във втората част на същото решение, т.нар. правителство на съдебна власт възстанови Александров на най-високата длъжност, която е заемал преди да стане директор. Така той ще оглави някои от отделите в службата. Преди да стане администрътивен ръководител на следствието той завеждаше  финансово-икономическия отдел, чийто последен шеф - Зоя Иванова  бе сменена, след като се оказа в центъра на огромния корупционен скандал по върховете на властта.

Преди да напусне, Иванова обвини именно Александров, че е искал тя лобира за реализиране на неговите интереси в “Булгартабак”, Държавния резерв и Комисията по хазарта.

Пред ВСС вече бившият следовател номер обясни, че не помни по-скандален случай в 35-годишната му практика като магистрат. Опита се двусмислено да напомни, че в общественото съзнание вече е “заглъхнало” обстоятелството за “опразването на сейфове” в периода от 2 август 2006 година до 25 април 2007 година.

Въпреки че не стана съвсем ясно за кои сейфове иде реч, в същия период медийното внимание, насочвано от запознати лица в средите на магистратурата, се концентрира върху касите на Валентин Димитров и на съсобственика на “Фронтиер” Красимир Георгиев. Част от парите и на двамата бяха в “Пощенска банка”. Според множество писания, докато разследващите по “Топлофикация - София” са опразвали сейфовете на Вальо Топлото, съпругата на Красимир Георгиев е правила същото със сейфовете на мъжа си.

Ангел Александров на няколко пъти помоли горещо колегите си от ВСС да гласуват оставката му, но и да го оставят на работа в следствието, защото цял живот това бил правил. Те точно това и направиха, а по всичко личи, че той ще остане и член на съдебния съвет, тъй като е избран от парламентарната квота и запазва мястото си в съдебната власт.

Преди това Александров направи дълга историческа справка за развитието на Националната следствена служба (НСлС). По думите му, когато през февруари 2004 година е оглавил следствието, то било в състояние на “безвремие”. Последва протяжен разказ за причините за това “безвремие” и не пропусна да отбележи своя положителен принос за излизането от това състояние.

Александров обясни още, че сегашните му неприятности не били първите, имал такива още през 1992 година, когато казал, че финансирането на банките с мръсни пари ще доведе до техния фалит и до рухване на банковата система. Заради това изказване му била образувана проверка, но не стана ясно от кого. В крайна сметка той отбеляза, че е излязъл прав.

Зле режисирана кампания

След като ВСС гласува оставката на Александров пред журналистите той заяви, че скандалът с Румен Овчаров е много зле режисирана кампания, с участието на неудачници, които дори не се искали да участват в нея. Александров не посочи „злия гений” на аферата, но многозначително заяви: „Оказа се, че в България има много мъже, но само са мъже, доколкото носят панталони”. 

Следователят  е изненадан, че след 25 април т.г. много от фактите, които той е представил, са се загубили в пространството и е станало така, че „хората, срещу които е внесъл предложение за дисциплинарно производство (Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова) са станали причина за производство срещу него”.

Смятаният за близък до Ахмед Доган вече бивш директор на следствието не пожела да каже кой стои зад опитите за скрита приватизация на „Булгартабак”, въпреки обещанието му в разгара на скандала. Той избегна отговора на този въпрос с познатото „не му е дошло времето” и посъветва да се следят правителствените решения за продажбата на тютюневия холдинг. Преди избухването на скандала министрите от ДПС блокираха изваждането на „Булгартабак”от списъка на предприятията, които може да се продават само с приватизационна стратегия, одобрена от парламента.Румен Овчаров искаше да продава цигарените фабрики през борсата, но от ДПС контрираха, че при този схема няма гаранции за купувача.

На въпрос кой има интерес от източване на“Булгартабак“, Александров отговори:“Това не е моя тема“.

Той отбеляза, че в предадената на Овчаров папка с рекламни договори на“Булгартабак“ има достатъчно данни за престъпления. Александров обаче нямало да съди изпълнителния директор на „Булгартабак” Христо Лачев за набеждаване, независимо, че прокуратурата не намери данни, подкрепящи твърдението на Лачев, че Александров се е опитвал да го рекетира за по 150 хил. лв. месечно. „Държавата ще го съди”, отсече следователят. 

Не желая да попадне петно на съмнение върху Националната следствена служба, поради което пожелах да бъда освободен. Това заяви на пресконференция след заседанието на ВСС, на което бе приета оставката му бившият вече директор на НСлС Ангел Александров.

Александров твърди, че не е притискан да си подаде оставката. Правел това, за да не падне петно на съмнение върху Националната следствена служба и поради лични причини, които предпочете да спести. Той не се  срамува от нищо, което е извършил, и не се чувства жертва на обстоятелствата.

Някои въпроси

По време на изказванията на някои от членовете на ВСС бяха зададени много въпроси по мегаскандала, които и досега не са намерили отговори. Според Бойка Попова, прокурорското постановление по случая е преразказ на лицата участвали в скандала, и от тия факти ѝ станало ясно само, че директорът на следствието е нагазил в чужди води.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев изрази учудването си от това, че не е заведено дело за набеждаване, след като шефът на “Булгартабак” Христо Лачев твърдеше, че Александров му е искал по 150 000 лева рекет всеки месец, а след това е установено, че не е извършено престъпление.

Зам.-шефът на Върховния касационен съд Румен Ненков добави, че оставката е строго индивидуален акт, но той самият не може да разбере защо двама държавни чиновници, каквито са Ангел Александров и Румен Овчаров, са си подали оставката, след като се оказва, че не са извършили престъпление. Двамата в момента се разследват за престъпления срещу правосъдието, но това е само в рамките на предварителната прокурорска проверка.

От своя страна председателят на Апелативен съд – Пловдив Радка Петрова настоя да се запознае със събраните от прокуратурата факти по случая.

Друг ще ме смени и толкоз

В коментара си за последното развитие на събитията, главният прокурор Борис Велчев очаквано обясни, че ще гласува за оставката на Александров, защото “тя е строго индивидуален акт”. Той предпочете да говори за огромното съдействие, което НСлС е оказала на спецзвеното в прокуратурата не само по делото за “Топлофикация - София”, но и по други дела.

Велчев добави, че той лично не е видял знаци, че Александров е възпрепятствал разследването в столичното парно, въпреки твърденията на бившите следователи Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева.

Той определи като основен въпрос не кой ще бъде новият директор на следствието, а какво се прави изобщо със службата. Според него новият Закон за съдебната власт не урежда този проблем. Велчев предложи ВСС да посвети едно заседание само на този въпрос, независимо дали е влязъл в сила законът.

Изключително емоционален коментар направи председателят на ВКС Иван Григоров. Той заяви, че няма да гласува по никакъв начин оставката на Александров и му се извини. Според него такова нещо може да се случи на всеки член на ВСС и лично той се чувствал “вътрешно омерзен”.

Самият Григоров нагази в грандиозен скандал с бившия главен прокурор Никола Филчев. Той подхвърли на медиите фалшива епикриза, в която Филчев бе освидетелстван като страдащ от доста странни психически заболявания.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?