Ангел Найденов: Няма искане за разполагане на ядрени ракети у нас

Не е постъпило искане за разполагане на ядрени ракети на наша територия, заяви военният министър Ангел Найденов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви миналата седмица, че САЩ подготвят подобна стъпка, но според Найденов такива твърдения са абсурдни.

Найденов за пореден път се обяви и за стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет, който определи като приоритет на правителството.

"Политическата конюнктура не трябва да влияе на процеса на вземане на решение, за да започне осъществяването на проекта. Какви конкретно ще бъдат самолетите, от коя държава е въпрос на допълнително решение", каза Найденов на пресконференция в Перник.

Правителството трябва да реши дали да модернизира наличните руски изтребители МиГ 29 или да закупи нови машини. Найденов вече се обяви в подкрепа на втория вариант.

Приоритетни са и законопроектите за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и предлаганите промени в Закона за отбраната и въоръженитесили, с които да се даде правната основа за акредитацията на Център на НАТО за реакция при кризи и бедствия.

Това е изключително важно, защото практически даваме правната рамка на първата международна военна организация, създаваща се на територията на страната, посочи Найденов. Според него тя дава статута и начина, по който да бъдат командировани, съответно да работят работниците и служителите не само в Министерството на отбраната.

Споделяне

Още от България