Ангела Меркел е обезпокоена от турския законопроект за отнемане на имунитета на депутати

Ангела Меркел е обезпокоена от турския законопроект за отнемане на имунитета на депутати

Германският канцлер Ангела Меркел критикува приемането на законопроект за лишаване на редица депутати от турския парламент от имунитет, като предупреди, че това ще има "тежки последици" за кюрдските политици, предадоха осведомителните агенции в неделя.

В интервю за в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг" тя отбеляза, че процесът на сближаване и примирие с кюрдите в Турция бе прекъснат миналата година.

"Ние искаме кюрдите да имат равни права и добро бъдеще в Турция", каза Меркел, като добави, че въпреки това Германия смята Кюрдската работническа партия (ПКК) за терористична организация.

Меркел потвърди, че смята в понеделник да обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган "всички важни въпроси". Тя отхвърли упреците, че ЕС е изпаднал в зависимост от Анкара във връзка със споразумението за бежанците.

"Разбира се, появява се взаимна зависимост, но това може да се нарече просто необходимост от спазване на баланс на интересите", отбеляза германският канцлер.

Тя подчерта също, че Турция трябва да изпълни всички условия за отмяна на визите за турски граждани в ЕС и тя лично внимателно наблюдава как Турция изпълнява обещанията си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа