Ангела Меркел подкрепи американските удари в Ирак

Германската канцлерка Ангела Меркел определи като много важни американските удари срещу джихадистите от "Ислямската държава" (ИД) в Ирак, но посочи, че Германия планира само материална помощ за кюрдските бойци, предаде Франс прес.

"Смятам, че решението на президента Обама за военни действия е много важно, за да отстъпят терористите", каза Меркел в интервю за три вестника от регионалната пресгрупа "Цайтунгсгрупе Тюринген".

"Няма съмнение, че ИД извършва неописуеми престъпления и зверства и че стотици хиляди безпомощни хора са оставени на произвола на съдбата", посочи тя.

Колкото до германската дейност в Ирак, Меркел потвърди обявената онзи ден позиция на правителството си - освен "милионите евро" хуманитарна помощ Берлин обмисля доставка на несмъртоносно военно оборудване на кюрдските регионални власти, които са на фронтовата линия и се борят с настъплението на ИД.

Това може да са медицински продукти за бойците, каски, палатки, очила за нощно виждане, детектори на мини и джипове.

Меркел обаче подчерта, че правителството на Германия "ще се придържа към принципите на политиката си по отношение на продажбата на оръжие" и с това сложи край на предположенията дали ще има преки доставки на оръжия за кюрдските бойци.

Германският закон забранява подобна търговия за конфликтни зони, но редица политици, включително вицеканцлерът Зигмар Габриел, бяха поискали оръжейни доставки предвид големите изстъпления в Северен Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят