Напрежение в Ирак заради новия премиер – президентът номинира Абади вместо Малики

Джихадистите напредват, САЩ помагат на кюрдите с оръжие

Напрежение в Ирак заради новия премиер – президентът номинира Абади вместо Малики

Иракският президент Фуад Масум възложи официално на Хайдер ал Абади, предложен за премиер от шиитската коалиция "Иракски национален съюз", да състави правителство вместо сегашния премиер Нури Малики.

Малики иска да запази поста за трети мандат въпреки международния натиск да се оттгели и през нощта изкара танкове по улиците на Багдад. На този фон продължава офанзивата на джихадистите в северната част на страната, а кюрдите поиска международна помощ, за да се защитят от настъплението им.

Малики възнамерява да подаде и съдебна жалба срещу президента Фуад Масум, когото обвинява в конституционно нарушение заради политически сметк.

Предложеният за премиер Хайдар Абади е роден през 1952 г. и има докторат от университета в Манчестър. В момента е първи заместник-председател на парламента, отбелязва Франс прес.

Според процедурата иракският президент трябва да назначи за премиер кандидата на най-големия блок в парламента.

Коалицията на досегашния премиер Нури ал Малики е част от "Иракски национален съюз", но не се знае дали тя подкрепя кандидатурата на Абади.

По-рано в понеделник държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че формирането на ново иракско правителство има ключово значение за стабилността и успокояването на Ирак и призова премиера Нури ал Малики да не изостря още повече политическото напрежение,
предаде Ройтерс.

"Иракчаните трябва за знаят едно нещо: че би имало много слаба международна подкрепа за всяко отклонение от законния процес на консултации, който протича в момента и в рамките на който се работи в момента", каза той.

Държавният секретар, цитиран от Франс прес, потвърди пълната американска подкрепа за иракския президент Фуад Масум като гарант на иракската конституция. "Ние очкваме Малики да не създава проблеми", добави той.

В същото време администрацията на президента Барак Обама започна преки доставки на оръжия за кюрдските сили, които започнаха да бележат успехи в битките срещу ислямските екстремисти в Северен Ирак. Това съобщи високопоставен американски служител, цитиран от Асошиейтед прес.

Досега САЩ следваха политика на продажби на оръжие само за централното иракско правителство в Багдад, но кюрдските въоръжени сили - пешмерга, които се оказаха в предните редици на борбата срещу нахлуващите джихадисти, започнаха да отстъпват пред натиска на екстремистите през последните седмици.

Служителят отказа да отговори кое американско ведомство и какви оръжия доставя, но друг американски служител поясни, че това не е Пентагонът. АП припомня, че в миналото с подобни "дискретни" оръжейни доставки се е занимавало ЦРУ.

Решението за пряка помощ за кюрдите разкрива колко загрижен е Вашингтон от бойните успехи на джихадистите от "Ислямска държава" в Северен Ирак. То отразява и виждането на Белия дом, че иракчаните трябва да предприемат необходимите стъпки сами да решат собствените си проблеми със сигурността.

В подкрепа на това усилие американската администрация е много близо и до одобряване на планове Пентагонът да въоръжава кюрдите, каза друг висш служител, придружаващ държавния секретар на САЩ Джон Кери по време на посещението му в Австралия.

През последните дни американските военни помагат да се улеснят доставките на оръжие от иракската армия за кюрдите, като предоставят логистична подкрепа и транспорт за оръжията към Северен Ирак.

Тази допълнителна помощ идва в момент, когато кюрдските сили си върнаха през уикенда два града от джихадистите. Това стана с частичната подкрепа на американските въздушни удари над позиции на джихадистите в региона. В същото време американската администрация внимателно следи развоя на политическата криза в Багдад.

Американски военни самолети пък доставиха по въздуха четвърта пратка хранителни продукти и питейна вода за цивилните иракчани, блокирани от бойците на терористичната групировка "Ислямска държава" в планината Синджар в северозападен Ирак.

Един транспортен самолет С-17 и три С-130, излетели от бази на Централното командване, спуснаха общо 88 контейнера с продоволствия. Поддръжка в осъществяването на операцията в региона оказаха бойни самолети на САЩ, се казва в изявлението. Хуманитарната помощ включвала 16,6 хиляди литра питейна вода и 22 488 пакета с храни.

Джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) установиха контрол над иракския град Джалауа на 130 километра североизточно от Багдад, съобщи Франс прес, като се позова на източници от службите за сигурност.

ИД превзе града след два дни ожесточени боеве с кюрдските сили пешмерга. Офицер от полицията потвърди, че градът е паднал в ръцете на джихадистите рано тази сутрин. Двама други източници по сигурността казаха, че в сраженията са загинали 10 души и са били ранени 80 в редиците на пешмергите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?