Ангела Меркел ще посети Атина във вторник

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети във вторник Атина, за да се срещне с гръцкия премиер Андонис Самарас, съобщи в петък в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт.

Става дума за едно "нормално посещение", чиито основни теми ще бъдат "ситуацията в Гърция, ситуацията в еврозоната, международни въпроси и двустранните отношения между двете страни," допълни Зайберт.

Той каза още, че Берлин приветства "по-подчертано усилие" за реформи на правителството на Самарас в Гърция, за да бъдат изпълнени ангажиментите към международните кредитори на страната и желае да подкрепи тези усилия.

Виждаме, че при правителството на Самарас има по-подчертано усилие за реформи и бихме искали да го подкрепим, посочи Зайберт на пресконференция в Берлин.

По-късно гръцкият правителствен говорител Симос Кедикоглу приветства новината за посещението на Меркел, виждайки в тази визита "допълнителна крачка" към изход от дълговата криза в еврозоната, предаде АФП.

Това посещение - "първото от пет години насам" на германския канцлер, "е много положително за укрепване на връзките" между двете страни и "ще представлява допълнителна крачка към бъдещите важни европейски решения", заяви Кедикоглу.

Кедикоглу уточни, че визитата на Меркел е в отговор на покана от страна на гръцкия ѝ колега Андонис Самарас.

Новината за посещението на Меркел идва в момент, когато Гърция полага усилия да приключи преговорите с Тройката международни кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд по искания пакет с нови рестриктивни мерки на стойност 13,5 милиарда евро..

Постигането на споразумение е едно от условията за отпускане на следващия транш от финансовата помощ за Гърция на стойност 31,5 милиарда евро. Атина се надява да се споразумее с кредиторите до понеделник, когато има среща на финансовите министри от еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?