Лидерите на САЩ, Германия и Китай държали Гърция в еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел, американският президент Барак Обама и китайският премиер Вън Цзябао са виновни за оставането на Гърция досега в еврозоната, пише германското издание на в. "Файненшъл таймс", като подчертава, че ръководителите на трите суперсили - САЩ, Китай и Германия са по-силни от пазарите.

В материала, публикуван от гръцкия в. "Етнос" и цитиран от БТА в петък, се казва, че на земята има три големи властови центрове, които се нуждаят, желаят и отчасти могат да постигнат спокойствие. Това са Китай, САЩ и ЕС или по-добре казано Вън Цзябао, Барак Обама и Ангела Меркел.

И тримата, например, искат Гърция да остане в еврозоната.. Преди лятото на 2012 г. на поверителни срещи на европейско ниво е било обсъждано как Гърция да бъде извадена от еврозоната. Тогава обаче е имало външна намеса: американското правителство с помощта на една символична визита на финансовия министър Тимъти Гайтнър при германския си колега Волфганг Шойбле на о-в Силт дал да се разбере, че последното нещо, което е нужно на САЩ, са сътресения на международните пазари и опасност от нова световна рецесия заради кризата в Европа.

Президентът Барак Обама не иска да загуби предстоящите избори, а европейците предпочитат той да бъде преизбран пред неговия опонент Мит Ромни. Китайците ясно показаха, че не разбират как един член на еврозоната може да бъде изваден от нея без да възникнат проблеми. За момента китайците са особено заинтересовани да има спокойствие, тъй като в следващите седмици ще бъде взето решение за новото ръководство на страната.

Тристранният съюз подейства. Канцлерът Ангела Меркел внезапно започна да хвали гърците, централните банки успокоиха пазарите, а Китай започна отново да купува повече европейски облигации, посочва изданието.

Към заговорническите сценарии спадат и слуховете, че докладът на Тройката за Гърция ще бъде оповестен в деня на американските избори, а също, че след визитата си в Китай Меркел е променила политиката си спрямо Гърция, пише германският "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа