Ангелов очаква "пълен контрол над епидемията" до месец и половина

Не е ясно кога ще пуснат зелените коридори, "защото си правим сметката без кръчмаря"

Ангелов очаква "пълен контрол над епидемията" до месец и половина

До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията от коронавирус в страната. Такава оптимистична заявка направи в петък министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, за когото се очаква и да влезе в листите на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. По думите му условието е да се работи активно, както в момента, и темпът на ваксинирането да се задържи на нивата от последните няколко дни.

Прогнозата идва на фона на нов подем в заболеваемостта в страната, който започна да пълни болниците. В последните дни България регистрира по 1700-1800 нови случая на Covid-19 за денонощие и се ваксинират средно по 20 000 души за 24 часа. За последното денонощие са поставени 20 050 дози ваксини.

Същевременно на 1 март заведенията отварят и започва разпускането на още противоепидемични мерки. Ангелов коментира като положителен факта, че смъртността не нараства въпреки натиска върху лечебните заведения в Кюстендил, Шумен и София. Опитът досега обаче показва, че нарастването на смъртните случаи идва 2-3 седмици след ръста в заболеваемостта.

Ангелов каза също, че няма яснота кога отново ще заработят т.нар "зелени коридори" за ваксиниране на желаещите, които не попадат в някоя от приоритетните фази заради смущенията в доставките от ваксината на AstraZeneca. Преди ден стана ясно, че страната ни получава едва 40% от договореното.

"Не мога да поема ангажимент, защото резултатът не зависи от нас. Ние си правим сметката без кръчмаря", посочи той по време на посещението си във Варна.

Ангелов припомни, че вместо обещаните до края на февруари над 142 хиляди дози ще дойдат под 53 хиляди и то не е ясно точно кога – през почивните дни или в началото на другата седмица.

По думите му има "план Б" и той се изразява в това, че очакваме допълнителни количества от 1 млн. дози от "Pfizer" и около половин милион от "Мoderna".

Проф. Ангелов припомни, че от всички типове ваксини има поръчани дози за по 3 млн. граждани и освен това всеки с първа доза ще получи и втора. Той коментира, че не приема политически спекулации по темата с ваксините и намеците за това, че имаме приоритетен договор с AstraZeneca. "България няма приоритетни ваксини. Единственият критерий е тяхната безопасност и ефективност", заяви той.

Същевременно за втори пореден ден у нас се отчитат рекордните над 20 хил. дози поставени ваксини срещу короноавируса. Поставените ваксини 20 050 при 20 236 предишното денонощие.

Вероятно това ще е последното такова постижение за неопределен период от време. Почти навсякъде в страната болниците спират т.нар. "зелени коридори" за масова ваксинация, защото препаратите се изчерпани. 

Наред с това обаче и новите случаи растат. През изминалото денонощие при 12 645 теста са регистрирани 1822 новозаразени спрямо 1733 ден по-рано. Излекуваните са 689.

Увеличение има и при смъртните случаи. В петък статистиката отчита 53 починали при 48 ден по-рано. В болници са 4368 души. Ден по-рано броят им бе 4202. Пациентите на интензивна грижа се увеличили с един.

Най-много са новите случаи в София (503), следван от от Бургас (194), Пловдив (139), Варна (112) и Плевен (103).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?