Ангелов поиска от парламента нов състав на НОЩ

Ангелов поиска от парламента нов състав на НОЩ

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов отиде в сряда в парламента и поиска депутатите да излъчат нов състав за Национален оперативен щаб (НОЩ) срещу коронавируса, който да отговаря на вижданията им за управление на пандемията.

"Няколко дни слушам как различни представители на партии предлагат членове за Националния оперативен щаб. Имат идеи за неговите функции и действия. Ако наистина смятате, че НОЩ е органът, който може да управлява ефективно пандемията в България, моля дайте вашите предложения за членове по начина, по който ги заявихте в кулоарите на парламента", каза той.

"Бяха изказани мнения, че хирурзи не могат да управляват пандемията, а аз твърдя, че тя до момента се управлява успешно. Числата го показват. Ние успяваме да излезем успешно от третата вълна", каза той.

Ангелов допълни, че утре той и НОЩ ще дадат редовния си брифинг за развитието на епидемията и призова дотогава парламентът да излъчи нови негови членове, които да бъдат конституирани.

"Можем наистина заедно да покажем, че обединени наистина мислим и правим това, което говорим, а не само говорим", заяви Ангелов.

Миналата седмица Министерският съвет обяви, че НОЩ се разпуска, а здравният министър Костадин Ангелов каза, че той и някои от членовете на щаба ще продължат да дават редовните си брифинги, за да информират обществото за хода на епидемията.

Разпускането на НОЩ обаче стана повод за остри критики от представители на политическите партии в парламента, а също и на експерти, тъй като този ход беше разчетен като дезертиране от отговорност на правителството в оставка от управлението на здравната криза.

"Има такъв народ" казаха, че биха предложили нов щаб с професионалисти, който да не бъде ръководен от коремен хирург, визирайки председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. От "Изправи се!Мутри вън!" определиха разпускането на щаба като наказателна акция срещу българския народ на принципа на принципа "след мен и потоп". От "Демократична България"поведението на правителството в оставка е безотговорно.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?