Анкара: Злонамерени кръгове искат да скарат Турция и България

От турското външно министерство смятат, че думите на Чавушоглу за намеса в работата на България са изопачени

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу

Злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, за да увредят отношенията на Анкара и София, заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой. Повод за казаното от него е изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че страната му се е намесила в българската политика заради поправките в Закона за вероизповеданията.

Турският дипломат обаче не посочи какви кръгове визира. Според него думите на Чавушоглу са били изопачени от медиите поради неточен превод.

Според говорителя на турското външно министерство в речта в Текирдаг е ставало дума за предишен разговор между българския и турския външен министър, в който Чавушоглу е обърнал внимание на международните норми във връзка с поправките в закона.

"На приятелството ни не може да бъде навредено с подобни игри. Като съседи, приятели и съюзници Турция и България обръщат внимание на принципа на ненамеса във вътрешните си работи. От друга страна, естествено е външните министри на двете държави да водят конструктивен и приятелски диалог и да се консултират по много въпроси", каза Хами Аксой.

"В този контекст се вижда, че изявленията на министъра на външните работи на Турция в скорошна реч, в която той спомена предхождащ я телефонен разговор с българския външен министър за поправките в Закона за вероизповеданията, приет в българския парламент, и за международните норми, са били некоректно преведени и изопачени в българските медии заради грешния превод", смята той.

Думите на Чавушоглу предизвикаха дипломатически скандал между двете страни и традиционната политическа бъркотия в България.

Представители на правителството официално отрекоха да е имало намеса на Турция, която обаче отказа да се извини за думите на външния си министър. Външно министерство отдаде изказването на Чавушоглу на предизборната кампания, но съуправляващата партия ВМРО организира протест пред турското посолство у нас и поиска изслушване на външната министърка Екатерина Захариева в парламента.

Миналата седмица пък лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя главният прокурор Сотир Цацаров да започне разследване има ли намеса във вътрешните работи на България от страна на Турция, а президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за вероизповеданията.

Съгласно последните промени в закона, данъчните задължения на вероизповеданията ще бъдат отсрочени, като основната част от дълговете – над 8 млн. лв., са на Главното мюфтийство. Освен това вероизповеданията ще получават държавна субсидия, като в същото време ще могат да се финансират и от чужбина и няма да декларират даренията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България