Анкетна комисия да провери Церовски за еврофондовете

Заради неусвоени средства по програмите ФАР и ИСПА на ЕС 35 депутати предлагат да се създаде временна анкетна комисия, която да провери Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Депутати от левицата и "Новото време" се обявиха за смяната на регионалния министър Валентин Церовски. Самият министър заяви, че депутатите не са нито първите, нито последните, които искат оставката му.

Инициаторите на искането съобщиха, че неусвоените средства в размер на 38 и половина милиона евро по програма ФАР трябва да бъдат върнати. Близо 43 милиона евро са неусвоените средства по ИСПА. Данните са от одита на Сметната палата и независим оценител, който ползва Европейската комисия в България, посочиха вносителите. Проекторешението е подписано от народни представители от левицата, ПГ "Новото време" и ПГ "Народен съюз".

Става въпрос за огромни средства, които България пропуска заради некадърността на министър Валентин Церовски, каза лидерът на ПД "Социалдемократи" Николай Камов.

Ако регионалният министър Валентин Церовски и колегата му Божидар Абрашев не бъдат сменени, "Новото време" ще внесе вот на недоверие към кабинета след месец и половина, заяви Борислав Цеков по-рано пред Би Ти Ви. По думите му те са вредни за управлението заради скандалите около техните ведомства. Уволненията на заместници на най-скандалните министерства не снема сянката на съмнение към министрите, посочи Цеков.

Като най-фрапиращ случай за бездействието на Церовски депутатите посочиха проекта за изграждане на автомагистрала "Люлин". Повече от 12 месеца министърът не обявил публичен търг за изпълнение на проекта, което забавя с година отпускането на 111 млн. евро, които ЕС е готов да ни даде безвъзмездно, обясни Марияна Асенова от левицата.

В искането за анкетна комисия за еврофондовете се предлага тя да действа до два месеца като в комисията влизат 15 депутати - по двама от всяка парламентарна група и един независим народен представител.

Зам.председателят на НДСВ Валери Цеков заяви, че е скептичен за необходимостта от подобна комисия с аргумента, че са станали твърде много анкетните комисии и парламентът не може да си върши работата. Подобна теза изрази и колегата му Борислав Ралчев.

Николай Камов предупреди обаче, че ако не бъде създадена анкетна комисия, движението ще даде информацията, с която разполага, на прокуратурата.

Право на парламента е да контролира изпълнителната власт, няма нищо лошо депутатите да искат каквито и да е анкетни комисии, коментира министърът пред БНР. Той обеща да предостави информация, ако му бъде поискана. Церовски изрази опасение, че депутатите не са добре информирани.

Споделяне

Още от Бизнес