Аномалията с военни съдилища за МВР служители се премахва

Година и половина след като новият Закон за МВР свали пагоните на полицаите, правителството предприе и следващата крачка, като направи служителите на вътрешното министерство подсъдни на цивилната магистратура.

В сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) даде положително становище по проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който се предлага престъпленията, извършени от полицаи, да се разследват от служители на Националната следствена служба (НСлС). В момента досъдебните производства срещу тях се водят от военни следователи. Проектът, изготвен от  МВР и правосъдното министерство, предстои да бъде внесен в МС.

По думите на члена на ВСС и бивш ръководител в Върховна административна прокуратура Цони Цонев, тази промяна в НПК ще доведе неизбежно и до разглеждане на делата срещу полицаи от цивилен съд.

Значителна част от правните експерти в страната остро критикуваха управляващата коалиция, че не е довела до край реформата в МВР, тъй като бе запазен правният абсурд служители на цивилна длъжност да са подсъдни на военен съд и следствие.

С предлагания проект управляващите започват и бавен завой към новата си политика за увеличаване на правомощията на следователите. За това лобират в последната година от прокуратурата. Очаква се Министерски съвет да приеме и промени в НПК, с които следствието да получи правомощие да разследва престъпления, извършени от непълнолетни лица.

Само преди ден вътрешният министър Румен Петков направи революционен завой в позицията си относно разследващата магистратура и поиска голяма част от тежката престъпност да премине към следствието.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?