Антарктическата експедиция пристигна на остров Ливингстън

След няколкодневни проблеми с полетите, късно през нощта първата група участници в 22-та Национална антарктическа експедиция се добраха до базата "Св. Кл. Охридски" на остров Ливингстън от летището на съседния остров Кинг Джордж с аржентинския военен кораб "Субтениенте Кастильо", съобщи професор Христо Пимпирев, директор на българския Антарктически институт, цитиран в сряда от БТА.

При акостирането с надувните лодки на брега те са били посрещнати от двуметрова ледено-снежна преграда, в която се разбива силен прибой и с големи усилия са успели да разтоварят личния си багаж и ограниченото количество провизии.

Ситуацията в базата по думите на командира на базата инж. Йордан Йорданов е "близка до плачевната". Хранителният склад е буквално премазан от натрупаната снежна маса, а повечето от сградите са почти напълно затрупани и едва след продължително копане са проникнали в част от помещенията. Предстои пускането на генераторите за електричество и възтановяването на водопровода.

Въпреки огромните усилия , които предстоят по "откопаването" и разконсервирването на базата, всичките осмина българи и колегите им от Монголия и Турция са в добро здраве и изпълнени с оптимизъм за успешното провеждане на експедицията, се казва в съобщението.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?