"Античният" златен венец за 2 млн. евро може да се окаже ново родно производство

Съдът остави в ареста служител на ДАНС и други трима, опитали да продадат бижутата

Иван Гешев гледа със смесени чувства античното съкровище, снимка БГНЕС

Прокуратурата, ГДБОП и ДАНС са на път да се набъркат в комичен криминален сюжет покрай акцията си за пресичане на канал за продажба на скъпи златни антики в чужбина. На специална пресконференция в четвъртък прокуратурата обяви ареста на служителя на ДАНС Недко Добчев и трима “иманяри“, които са опитали да продадат на черния пазар античен златен венец и други златни бижута, оценени на 2 млн. евро.

За тежест на пресконференцията на властите присъстваше и заместник-директорът на Института по археология към БАН Христо Попов. Той обясни, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди Христа."Откъде е придобита тази иманярска находка тепърва ще установяваме", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Тримата арестувани “иманяри“ са Димитър Андинов, Петър Влаев и Антон Ивов са осъждани и преди. Часове по-късно пред съда Петър Влаев обяви, че той собственоръчно е произвел т.нар. антики от злато и сребро и ги е състарил с киселина. Влаев разказа, че при полицейската акция в дома му разследващите дори са намерили и прибрали калъпа, с който е произвел венеца.

Ако експертизите докажат думите му, то това означава, че той е успял да направи за смях хората от Института по археология, които са консултирали разследващите. В крайна сметка Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата и остави за постоянно в ареста четиримата обвиняеми за незаконна търговия с културно-исторически ценности.

Твърденията на разследващите

В четвъртък по обед държавното обвинение обяви, че четирима са част от престъпна група, която се е занимавала с търговия на културно-исторически ценности. Те са били задържани при опит за сключване на сделка в Симеоновград. На пресконференция бяха показани златният венец, който е трябвало да бъде продаден за 2 млн. евро, както и още три златни накита.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че арестите са станали след подаден сигнал в края на юли тази година. Полицията е организирала сделката в Симеоновград чрез свои подставени лица в понеделник. Първоначално са били задържани 7 души. По-рано през годината е имало и друг опит съкровището да бъде изнесено в Турция.

Наблюдаващият прокурор Сийка Милева каза, че човекът на ДАНС Недко Добчев се е занимавал с координация между иманярите и купувачите. Той проверявал и надеждността на клиентите, които са проявявали интерес към предметите.

"Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато", коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Отговорът на “иманярите“

"Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина", каза Петър Влаев пред спецсъда, който гледа мерките за неотклонение.

Другият арестуван Димитър Андинов също каза, че предметите са имитация, а обвиняемият служител на ДАНС Недко Добчев допълни, че не е бягал от органите на МВР.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?