Антимафиотите разбиха канал за антики за над 10 милиона лева

Антимафиотите разбиха канал за антики за над 10 милиона лева

Огромен канал трафик на антики за Западна Европа и САШ разкри Главната дирекция “Борба с организираната престъпност”. Вероятно иззетото културно-историческо наследство ще възлезе на над 10 милиона лева, но точната сума все още не може да се посочи. В ареста са били отведени 13 лица, извършени са 25 претърсвания в районите на Пазарджик, Враца, Монтана, Видин и Русе. Сред задържаните е и организаторът на групата – виден бизнесмен от Пазарджик, чието име директорът на ГДБОП главен комисар Кирил Георгиев отказа да съобщи.

Иззети са над 15 000 антични монети, над 400 антични съда – метални, керамични и стъклени, с различно предназначение. Открити са голямо количество фрагменти от мраморни плочи, капители от колони и статуарни композиции, антични мечове, ножове, върхове на стрели и копия, апликации от конски амуниции, детайли от бойни колесници, огромно количество антични бижута – фибули, обеци, пръстени, мъниста, геми, торкви и апликации и декоративни елементи от украса на античен храм.

За боса на групата се казва само, че е със завидно имотно състояние. Занимава се с недвижимости, притежава и хотелски център. Предполага се, че голяма част от имотите са придобити именно с пари от търговията с античните предмети.

Заместник-главният прокурор Камен Ситнилски поясни, че досъдебните производства по тези случаи ще бъдат изключително трудни за работа, но ще започнат с изграждането на обвинения за вещно укривателство в големи размери.

Операцията е извършена в периода 22-24 октомври, а от първоначално закопчаните 13 души в ареста остават четирима, тъй като за останалите държавното обвинение преценило, че няма основание за по-дълго задържане.

Предстои изясняването произхода на антиките. Засега не може да се каже дали те са наскоро изкопани или са крадени.

Проблемът с иманярството и скритото му финансово насърчаване от частни колекционери и търговци бе поставян много пъти, но така и до днес няма законово решение, което да пресече нелегалното изтичане на културни и исторически ценности към частни сбирки у нас и в чужбина.

Така и не бе придвижен законопроектът за частното колекционерство и регламентирането на частните музеи и галерии. Големи колекционери като бизнесмена и хазартен бос Васил Божков, издателя Димитър Иванов, бившия борец и олимпийски медалист Боян Радев, настояват държавата да предостави сгради на частните колекционери и да им даде определен статут.   

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?