Антимафиотите се настаниха в нов скъп, но лъскав дом

Антимафиотите се настаниха в нов скъп, но лъскав дом

Служителите на ГДБОП от четвъртък вече имат ново работно място. Антимафиотите изоставиха соцсградата на бул. "Черни връх" в столицата, където някога се помещаваше бившото Второ главно управление на ДС, и се преместиха в "жилище", строено по "натовски стандарти" на бул. "Цариградско шосе".

Сградата бе предназначена за Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), а около цената за изграждането ѝ имаше низ от скандали. Заради строежа на сградата, която е оборудвана с хеликоптерна площадка, от Синята коалиция на няколко пъти поискаха оставката на председателя на ДКСИ Цвета Маркова. Мотивите им бяха, че цената се е удвоила и е злоупотребено с 22 милиона лева.

ДКСИ обаче така и не влезе в тази сграда и тя бе дадена на ГДБОП. Комисията на Цвета Маркова ще се настани в досегашната основна сграда на ДАНС на улица "Черковна", в която е предвидено да бъде и новият спецсъд.

Служителите на ДАНС пък ще се настанят в сградата на "Черни връх", която се делеше между контраразузнаването и ГДБОП.

На откриването на новото работно място на борещите се с организираната престъпност присъства лично премиерът Бойко Борисов, който също призна, че цената на постройката е висока, но за нея трябвало да отговарят предишните управници.

"Ние дадохме към 8 млн. лева за преместване на службите", каза Борисов, който е уверен, че служителите на ГДБОП ще работят по-добре, и очерта като приоритет в следващите месеци борбата с контрабандата, за да се увеличат приходите в хазната.

"Днешният ден показва каква е политиката на българското правителство към служителите на МВР – да подобрява условията, в които те работят, да бъдат устремени в своята работа", каза вътрешният министър Цветан Цветанов. Той добави, че без благословията на финансовия министър Симеон Дянков преместването е нямало да се случи.

Цветанов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров коментираха, че преместването в новата сграда не е нарушило ритъма на работата. Министърът дори очаква по-добри резултати от антимафиотите.

"Операциите, които предстоят, ще бъдат добри за България и за нашите евроатлантически партньори", каза още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?