Антиправителствените протести в Ирак прераснаха в безредици

Антиправителствените протести в Ирак прераснаха в безредици

В днешния трети ден на протести в Ирак, в които в столицата и южни градове загинаха демонстранти и полицай, сили за борба с безредиците отново стреляха във въздуха с бойни патрони, за да разпръснат десетки демонстранти, подпалили автомобилни гуми на емблематично място в Багдад, съобщи Франс прес.

Според агенцията по време на размириците са загинали 12 демонстранти и полицай.

Ройтерс съобщи, че жертвите са общо 18 от началото на протестите във вторник, а само през миналата нощ в два града са били убити 11 души, един от които - полицай. Той и седем демонстранти са загинали при сблъсъци в Насирия. Други четирима демонстранти са убити в град Амара.

След съвещание на висшите иракски лидери за обсъждане на антиправителствените протести, обхванали страната, премиерът Адел Абдул Махди обяви полицейски час, въведен от 5 ч. днес до второ нареждане.

Тази сутрин улиците в Багдад бяха почти пусти. Но на централния площад Тахрир се събраха стотици млади демонстранти, а полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Още преди разсъмване се чули експлозии в силно укрепената Зелена зона в Багдад, където са правителствените учреждения и чуждестранни посолства, предаде Асошиейтед прес.

Водената от САЩ коалиция съобщи, че е започнало разследване, но няма нанесени щети на собственост на коалицията, нито има пострадали нейни войници.

Властите обясниха, че полицейският час е въведен за "защита на спокойствието" и предпазване на демонстрантите от внедряването на провокатори, които извършват нападения срещу силите за сигурност и държавна собственост. Извънредните мерки не важат само за пътуващи до и от летището в Багдад.

Коалицията начело със САЩ, която разполага със сухопътни сили в Ирак, посочи в изявление, че следи протестите и добави, че "призовава всички страни да намалят напрежението и да отхвърлят насилието", тъй като жертвите сред цивилните и сред силите за сигурност са дълбоко обезпокоителни.

Безредиците бързо се разраснаха от първоначалните малки протести в Багдад във вторник срещу правителствената корупция, лошите социални услуги и липсата на работни места, припомня Ройтерс.

Същия ден бяха убити най-малко двама души, а полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ и стреля с бойни патрони. Вчера загинаха още петима души, сред които и дете.

Това са най-големите протести срещу премиера Махди, дошъл на власт преди близо година, и най-големите в Ирак от септември 2018 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят