Антон Кутев: Протестите са тежка форма на десен болшевизъм

Според Вигенин е нередно БСП да мобилизира за митинга си хора, на които е обещана държавна работа

Антон Кутев, сн. БГНЕС

Говорителят на БСП Антон Кутев определи протестите като "тежка форма на десен болшевизъм", а колегата му Янаки Стоилов каза, че партията очаква няколко десетки хиляди граждани от София и страната в събота в 12 часа на "Орлов мост” с искането "в България да се утвърди свободата, а не окупацията”. Атакувайки протестите, представителите на БСП се опитаха да омаловажат скандала с инструкциите на МВР до червените депутати за дискредитиране на протестите, както и обещанията за държавна служба на хората, които отидат на проправителствения митинг.

"Протестите за мен са тежка форма на десен болшевизъм. Една група хора се опитва да наложи върху други хора, независимо дали са малцинство или мнозинство, едно определено схващане за политиката или за живота. При това се опитва да го наложи с нелегитимни средства", заяви Антон Кутев в петък пред Нова телевизия.

Според него демокрацията означава да има правила. Той обяви, че само в събота се очаква в София да дойдат около 50 000 поддръжници на правителството, които не искат предсрочни избори сега.

Кутев коментира и стигналата до медиите инструкция от МВР как да бъдат дискредитирани протестите на студентите. "Не смятам, че тези опорни точки са в разрез с нормалността. Разбира се, нито аз самият, нито пресцентърът на БСП бихме написали такова нещо. Това, че пресцентърът на МВР е направил грешка, е очевидно", каза депутатът, омаловажавайки скандала, при който деполитизираното вътрешно министерство пише политически указания за управляващата партия.

Както стана ясно, това не е единственият съмнителен от гледна точка на демократичност и легитимност похват, до който социалистите прибягват, за да гарантират оцеляването си във властта.

За проправителствения митинг в събота ръководството на БСП е спуснало окръжно да се събират не само партийни активисти, членове на женската и младежката организация на БСП, техни представители и застъпници в избирателните комисии, но и "кадрите, които предлагахте като кандидати за заемане на длъжности в съответните държавни и други обществени служби". Такава инструкция е изпратил новият председател на БСП - София Калоян Паргов до председателите на районните съвети на партията в столицата във връзка с провеждането на митинга.

"Ако знаех за това писмо, щях да се възпротивя", заяви в петък външният министър Кристиян Вигенин пред Нова телевизия. "Това само показва, че от една страна не само протестите стигнаха до абсурд, а сме на път и подкрепящите партии да правят неща, които не бива да се правят", допълни той.

"Българският политически живот започва да прилича все повече на състоянието на футболното първенство – публиката намалява, агитките стават все по-ожесточени, спират да гледат какво става на терена”, каза зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов пред бТВ.

Така той коментира факта, че готвеният от управляващите многохиляден митинг се засича с вечното дерби между ЦСКА и Левски, преди което агитките обикновено се събират в района около Националния стадион.

Янаки Стоилов каза, че събитието се обсъждало отдавна и е съвпадение както с мача, така и с обявения по-рано протест на ГЕРБ в Пловдив – отново в събота.

"Какво, ние да отстъпим пред футболните агитки? На нашата проява ще има много повече хора, отколкото на столичното дерби", каза Стоилов. Той заяви, че няма притеснение за поведението на техните симпатизанти и нямало нужда се предизвикват блокади и окупации, както и да се насажда омраза.

Янаки Стоилов похвали действията на полицията, която без насилие успявала да овладее опитите за поставяне на парламента под окупация. Даде за пример Истанбул и Атина, където при подобни действия ситуацията щяла да бъде коренно различна.

Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева, която също бе в студиото, коментира: "Така говорят, сякаш всички останали сме излишни – те знаят и само те какво е полезно за държавата”.

Според нея обаче реакцията на социалистите говорела за паника и страх: "Излизате с кандидатите за държавна служба. Казвате им "елате на митинг и ще ви го осребрим”. Защо не им кажете, че вече няма свободни места. Метежът вече е извършен, не залъгвайте тези ваши хора”, каза Цачева.

Янаки Стоилов ѝ каза да не се държи като ментор коя организация какво да направи. "Разбирате ли, че хората не ви искат. Как ще го мерите (протеста – бел. ред.) - по бройка на автобуси, организирани от провинцията ли?”, отвърна тя.

Трябва да има някаква мярка в начина на изразяване на протест, коментира външният министър Кристиан Вигенин, който засегна и въпроса за международния отзвук от събитията в България.

"България е открита, отворена и демократична страна и идеята, че трябва да внимаваме пред чужденците, за да не си нарушим имиджа, не е сериозна. Ние не сме единствената държава, в която има протести, но организирането на групички при всяко появяване на премиера отива малко далеч”, каза Вигенин пред Нова телевизия.

"Не виждам причина правителството да подава оставка, още повече, че протестите нямат тази масовост, която им се придава”, каза Вигенин.

"България е парламентарна република. Това Народно събрание е избрано след демократични избори само преди няколко месеца. То има мандат да работи дотогава, докогато може", посочи Кристиан Вигенин. "Насилствено окупиране на основната национална институция е абсурдно, а тези, които решиха да го направят онзи ден, трябва много сериозно да си помислят", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България