Антониу Гутериш ще опита да вдъхне нови сили в ООН

Антониу Гутериш

Португалецът Антониу Гутериш поема от 1 януари 2017 г. за пет години кормилото на Обединените нации с амбиция да даде нов тласък на световната организация, демонстрирала безсилие в Сирия, предаде Франс прес.

Първият бивш министър-председател, който оглавява ООН, е на 67 години. Той става приемник на южнокорееца Бан Ки-мун.

Единодушното му избиране на поста породи големи надежди. Западен посланик сподели съжаление, че не бе избрана за пръв път жена, но добави с усмивка: "Иначе той отлично подхожда" за длъжността.

Многобройните и комплексни кризи - Сирия, Южен Судан, Йемен, Бурунди, Северна Корея, тромавата бюрокрация и разделението в Съвета за сигурност обаче не оставят на Гутериш просторно поле за маневри.

Задачата му може да бъде усложнена и от идването на Доналд Тръмп в Белия дом на 20 януари.

Той самият признава, че "генералният секретар не е господар на света" и зависи от добрата воля на великите сили.

Но след Бан Ки-мун, недостатъчно инициативен и харизматичен, някои дипломати разчитат, че смяната на подхода и на ръководителя ще осигури "нова динамика" на ООН.
"Напускайки поста, най-много съжалявам за това, че продължава кошмарът в Сирия", заяви Бан Ки-мун.

ООН безпомощна наблюдаваше обсадата на бунтовническите квартали в Алепо от сирийската армия, подкрепяна от Русия и от Иран. Шепа наблюдатели успяха в последния момент да проследят евакуацията на хиляди цивилни. "Твърде малко, твърде късно", резюмира един дипломат.

По време на войната, траеща почти шест години, Русия бранеше своята съюзничка Сирия от натиска на Запада, като използва шест пъти своето вето в Съвета за сигурност.

Гутериш се залавя с нещата в момент, когато господар на положението е Москва; за това допринася и отвоюването на втория по големина град в Сирия от Башар Асад.

Очаква се той скоро да представи идеите си за уреждане на конфликта, но без да си връзва ръцете с официално формулиран мирен план. "Засега той не си разкрива картите", отбелязва дипломатически източник.

Новият дипломат номер едно заявява, че е готов да се намеси лично в ситуацията, но без да конкретизира. "Имаме нужда от повече посредничество, арбитраж и превантивна дипломация", повтаря той.

Бан Ки-мун вече използва за целта трима посредници - Кофи Анан, Лахдар Брахими и Стафан де Мистура; първите двама подадоха оставка.

Същото безсилие и разединение проличава в подхода към гражданската война, която от три години опустошава Южен Судан. Инициатива на САЩ за налагане на оръжейно ембарго се провали, след като събра само 7 гласа "за" сред 15-те страни от Съвета за сигурност.

Разположените в района близо 13 000 сини каски са обект на критики, че не са защитили ефикасно цивилните, скупчени сега в базите на ООН.

Реномето на войниците на мира от ООН в Централна Африка е трайно опетнено от обвинения в изнасилване.

С оглед на критиките Гутериш оповести, че е ударил час за промяна, която да превърне ООН в "гъвкава, компетентна и ефективна" организация. "Време е ООН да признае пропуските и да промени своя начин на действие", заяви бившият Върховен комисар на ООН за бежанците.

Той започна да изпълнява едно от обещанията, дадени по време на кампанията - назначи три жени от развиващи се страни на ключови постове. Заместник-генерален секретар става например нигерийката Амина Мохамед, министър на околната среда в страната си.

Най-много неясноти за Гутериш се очертават във връзка с предстоящото встъпване в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

Тръмп афишира, без да се притеснява, недоверие, дори известно презрение към Обединените нации; заплаши да постави под въпрос парижкото споразумение за климата - едно от основните постижения на Бан Ки-мун.

А САЩ са основният финансов донор на организацията и покриват 22 на сто от нейния бюджет.

Въпрос е и как ще се отрази на Съвета за сигурност евентуалното американско-руско сближаване, за каквото зове Тръмп.

"Що се отнася до ООН, нещата ще са различни след 20 януари", писа Тръмп в Туитър след неуспешни опити да осуети в Съвета приемането на резолюция, заклеймяваща израелската заселническа дейност на Западния бряг.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят