Апелативният съд възстанови на работа обвиняем инспектор от ИАРА

Златин Георгиев с адвокатката му в СГС. Сн.: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) възстанови на работа инспектора от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Златин Георгиев, обвиняем по делото срещу уволнения шеф на агенцията Янчо Янев.

Георгиев бе отстранен от длъжност от Софийския градски съд (СГС) миналата седмица, за да няма възможност да повлияе на свидетели. Според апелативните съдии Мария Митева, Татяна Грозданова и Алексей Трифонов обаче в случая не са налице необходимите изисквания за отстраняването на инспектора.

"Повдигнатото спрямо него обвинение се отнася за период, в който той не е бил служител на агенцията. При липса на служители, които да са в йерархическа зависимост от обвиняемия и които да имат отношение към вмененото му престъпление, твърдението че Георгиев ще им влияе е хипотетично и не отговаря на законовото изискване за наличие на достатъчно основания за подобно предположение", мотивират се магистратите.

Златин Георгиев бе задържан преди около две седмици заедно с Янчо Янев и Петър Генов от сдружение "Морски звуци" по обвинение за фалшифициране на документи в периода март – октомври 2015 г., които са послужили за получаване на европейско финансиране. Става въпрос за проект по програма "Рибарство" на фирмата "Капитан Зет" ЕООД, представлявана първо от Георгиев, а след това от тъщата му Бонка Тодорова.

Първоначално от прокуратурата обявиха, че няма да обвиняват Тодорова, защото доказателствата сочели, че тя е била подведена да кандидатства по проекта с подправени документи. Седмица по-късно обаче тъщата на Георгиев също стана обвиняема по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?