АПИ възлага нови пътни ремонти, докато се жалва от недостиг на 1.2 млрд. лв.

В началото на септември започва ремонта на пътя Дралфа - Чудомир - Лозница

АПИ възлага нови пътни ремонти, докато се жалва от недостиг на 1.2 млрд. лв.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) възлага нови пътни ремонти, докато в същото време дължи над 800 млн. лв. на пътноподдържащите фирми за свършена работа и на фона на протести от страна на "Автомагистрали Черно море", които имат да получават близо 37 млн. лв. за ремонта на магистрала "Тракия".

В началото на септември ще започне текущ ремонт на второкласния път Дралфа - Чудомир - Лозница, в участъка от границата с област Търговище до пресичането с първокласния път I-2 Русе - Разград, съобщи АПИ.

С осигурените около 317 000 лв. ще бъде подобрено експлоатационното състояние на настилката, се казва в съобщението без да е посочено как и откъде са осигурени парите.

Близо 24 км от второкласния път е в недобро състояние и се нуждае от ремонт, за които по предварителни прогнозни оценки ще са необходими около 23 млн. лв. В момента АПИ не разполага с този финансов ресурс и затова ще бъде направен само текущ ремонт на настилката, за да се осигури безопасната проходимост на трасето, се казва в съобщението.

В него е посочено още, че през април 2021 г. чрез текущото поддържане с полимербитумна емулсия и фракции под налягане са запълнени по-големите деформации и неравности. За осигуряване на видимостта на пътуващите в отсечката служители на Областното пътно управление в Разград регулярно почистват крайпътната растителност и тревните площи.

Пътят, чийто ремонт предстои има важно социално и икономическо значение за региона. Той свързва община Лозница с Разград, както и съседните общини Търговище и Попово. Трасето е част от направлението Плевен - Варна и е връзка за пътуващите от Северна България към Северното Черноморие. Пътят всекидневно се използва и от интензивен тежкотоварен трафик и земеделски машини, обслужващи селскостопанска промишленост в района на Лозница.

В същото време остава затворен един от най-натоварените пътища у нас София - Перник. В участъка през Владая - Драгичево движението става само по едното неремонтирано платно. В същото време ремонтираното платно не се пуска за движение поради липсата на маркировка и мантинели, за която са необходими 600 000 лв. Това създава километрични задръствания от автомобили. Въпреки обещанието, че пътят ще бъде пуснат в края на миналата седмица, това не се случи и няма яснота кога ще стане.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?