Аптекарите в София плашат с протести, ако здравната каса не им върне отстъпката

Ако Националната здравноосигурителна каса не се откаже от искането си да взема 10 процента от цената на лекарствата, аптекарите от София ще предприемат протестни действия. Това съобщи в петък председателят на столичната колегия към Съюза на фармацевтите Венелин Сапуниров, цитиран от БТА. Решението за крайните действия е прието на събрание на колегията, в което са участвали представители на 300 аптеки в столицата.

В предлагания на фармацевтите договор от здравната каса е записано, че "При заплащането на лекарствените продукти Изпълнителят (аптеката) предоставя на Възложителя (НЗОК) отстъпка в размер на 10 процента от максималната продажна цена за НЗОК, намален с дължимия ДДС, но не повече от стойността, заплащана от НЗОК". Такава клауза досега не е имало, уточниха фармацевти.

Предишният договор с НЗОК изтича в края на януари.

От днес аптеките на територията на София ще започнат да внасят писма за несъгласие до шефа на здравната каса Иван Букарев.

Отделно, чрез брошури в аптеките пациентите ще бъдат информирани за бъдещите последици от това решение. Според Сапуниров тази мярка може да повиши цената на около половината търгувани лекарства. С намаляването на печалбата ще отпадне възможността за намаления в цените за крайните клиенти, уточни той.

Адвокати на аптекарите в София ще започнат и процедура към Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреба с монополното положение на НЗОК.

Бюджетът на здравната каса за лекарства тази година е 245 млн.лв. Ако се одобри отстъпката от 10 процента да остава в касата, ще се съберат допълнително 30 млн. лв., които сега остават в аптеките. Тези пари ще може да се използват за купуване на повече лекарства, уточниха преди два дни от пресцентъра на НЗОК.

Споделяне

Още от България