Арафат арестува убийците на министъра на туризма Зееви

Палестинските сили за сигурност са арестували днес трима мъже, заподозрени за убийството на израелския министър на туризма Рехавам Зееви, с което е изпълнено основното условие на Израел за вдигане на блокадата срещу палестинския лидер Ясер Арафат, предаде Асошиейтед прес.

Арестите бяха обявени от шефа на палестинското разузнаване в град Наблус. Той потвърди, че заповедта за арест е била дадена лично от Арафат.

Палестинският лидер е блокиран в щабквартирата си в град Рамала от 3 декември. Израел настоява, че ще вдигне блокадата само ако убийците на Зееви бъдат заловени и предадени на съд.

Министърът бе убит на 17 октомври в хотел в Ерусалим от радикалната палестинска организация Народен фронт за освобождение на Палестина /НФОП/, припомня АП.

Рано тази сутрин части на палестинските сили за сигурност са щурмували укритието на тримата заподозрени в град Наблус. Заловени са Хамди Коран и Базел Асмар, вероятните извършители убийството, и Абу Голми, лидер на военното крило на НФОП на Западния бряг.

Вчера израелската авиация обстрелва обекти на палестинската власт в Газа и на Западния бряг като отговор на убийството на израелски войници през последните дни. Наблюдателите на ситуацията в Близкия изток определиха сблъсъците от началото на тази седмица като най-кървавите от началото на интифадата прези 17 месеца.

Малко преди съобщението за ареста на убийците на Зееви израелското радио съобщи за вътрешен доклад на външното министерство на Израел, който препоръчва блокадата около Арафат в Рамала да се вдигне и той да бъде освободен, за да може по-ефективно да се бори да се екстремистите сред палестинците.

По-рано днес агенция МЕНА предаде за телефонен разговор между египетският президент Хосни Мубарак и израелския премиер Ариел Шарон. Египетският президент настоял да се сложи край на "отмъщението чрез насилие". Израелците и палестинците трябва да излязат най-сетне от омагьосания кръг на отмъщението, казал Мубарак.

МЕНА отбелязва, че това е вторият телефонен разговор между Мубарак и Шарон, след като той оглави кабинета в Тел Авив през миналата година.

Споделяне

Още от Свят

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?