Арафат изгони 21 активисти на Ал Акса, укривали се 3 години в централата му

Палестинският лидер Ясер Арафат изгони през изтеклата нощ 21 активисти на Бригадите на мъчениците от Ал Акса, въоръженото крило на неговото движение Ал Фатах, от централата си в Рамала, където се бяха укрили.

Това предаде АФП, като се позова на един от изгонените - Али Баргути, един от ръководителите на Бригадите за Западния бряг.

Арафат ни изостави. Това е престъпление, защото преди всичко ние сме членове на Фатах и той би трябвало да ни закриля. По този начин Арафат отстъпва пред заплахите на Израел да атакува централата му, каза Баргути.

Въоръжените активисти се укриваха в централата на Арафат близо три години. Сега сме изоставени и всеки търси убежище, за да се укрие от израелските сили, добави Баргути.

От началото на интифадата през 2000-а година израелската армия многократно е обсаждала централата на Арафат. Израел неведнъж е обвинявал палестинския лидер, че подслонява там членове на въоръжени групировки, припомня АФП.

Агенцията предаде още, че трима отговорни членове на Бригадите на мъчениците от Ал Акса са били убити рано тази сутрин в Тулкарем при престрелка с израелската армия.

По информация на палестинските сили за сигурност, колона от двайсет бронирани коли навлязла в града и обкръжила къща, където тримата мъже се били укрепили. Те открили огън и при избухналата ожесточена престрелка били убити.

С това броят на загиналите от началото на Интифадата в края септември 2000 г. става 3930 души, от които 2961 са палестинци и 899 израелци.

В сряда през нощта израелската армия е нахлула и в бежански лагер в Рафа, в южната част на ивицата Газа, и е разрушила осем къщи. В нападението са участвали 25 бронирани коли, операцията продължава и тази сутрин, отбелязва АФП.

По БТА

Споделяне

Още от Свят