Арести на антиправителствен митинг в Будапеща

Унгарската полиция задържа в Будапеща 16 антиправителствени демонстранти, които опитваха да нарушат реда при чествания на националния празник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Унгария нараства недоволството от правителството. Заради икономическата криза много хора са изгубили работата си и мнозина обвиняват социалистическото правителство на малцинството на премиера Ференц Дюрчани, че не прави достатъчно за решаване на проблемите, отбелязва Ройтерс.

Около 1000 демонстранти се събраха в центъра на столицата, където кметът на града Габор Демски произнасяше реч. Някои от тях опитали да нарушат реда с викове и физически сблъсъци с присъстващи. Арестувани били 16 души.

Друг митинг в Будапеща, организиран от главната опозиционна партия Фидес, събра хиляди хора и премина мирно.

В един от главните паркове на Будапеща се събраха привърженици на радикалната крайнодясна организация Унгарска гвардия по повод приемането на 600 нови членове в редиците им.

Унгарската гвардия е основана през 2007 г. Тя се представя като гражданско сдружение, което брани унгарската култура и национални ценности. Тя има над 2000 членове и е организирала няколко протестни шествия срещу "ромските престъпления".

Споделяне

Още от Свят