Арести на десетки висши полицейски служители в Турция

Десетки високопоставени полицейски служители в Турция бяха задържани по обвинения за шпионаж и незаконно подслушване в рамките на антикорупционното разследване срещу приближените на премиера Ердоган, съобщи във вторник Ройтерс, позовавайки се на СиЕнЕн Тюрк.

Най-малко 76 полицейски служители в 22 провинции в страната са били арестувани по подозрения за формиране на престъпна организация и незаконно подслушване на телефони, само няколко седмици преди президентските избори, на които ще се кандидатира и настоящият премиер Реджеп Ердоган. 40 действащи и пенсионирани топ полицейски офицери са били арестувани в Истанбул. Твърди се, че между задържаните е и бившият ръководител на антитерористичното звено на полицията в Истанбул Йомер Кьосе.

Според местни медии повече полицаи са били на постове, ключови за антикорупционното разследване, което започна през декември 2013 и доведе до оставката на четирима министри и задържането на редица бизнесмени, близки до Ердоган.

Полицията в Истанбул е отказала коментар.

Премиерът определи антикорупционното разследване като заговор за отстраняването му, организиран от "паралелна държава", лоялна на влиятелния духовник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, но има връзки в полицията и съдебната система в Турция. Ердоган обвиниява движението на Гюлен "Хизмет" в организиране на скандала, като нелегално е подслушвало хиляди правителствени телефони и е публикувало манипулирани записи в социалните мрежи.

Ройтерс припомня, че вече хиляди полицейски служители, съдии и прокурори бяха уволнени или преместени, което беше възприето като чистка за елиминиране на влиянието на Гюлен. Самият Гюлен отрича да организира заговор за сваляне на турското правителство.

Споделяне

Още от Балкани