Арестуван е 22-годишен за нападението срещу войник в Париж

Френската полиция арестува днес сутринта край Париж 22-годишен мъж, заподозрян за нападението срещу войник в столичния бизнес квартал Дефанс в събота, съобщи Франс прес, като се позовава на МВР.

Мъжът бил задържан в град Ла Вариер в департамента Ивлин, западно от Париж.

Според първите елементи на разследването арестуваният бил привърженик на радикалния ислям.

В събота френски войник, патрулиращ в квартала Дефанс беше намушкан следобед от мъж, който бързо избяга от местопроизшествието. Униформеният войник, патрулиращ с още двама в рамките на контратерористичния план "Вижипират", бил нападнат изотзад и намушкан във врата с нож или макетен нож.

Доказателствата, събрани от френските власти, предполагат, че мъжът, заподозрян за намушкването на войник край Париж, е действал въз основа на религиозни подбуди, заяви прокуратурата след арестуването на мъжа, съобщи Ройтерс.

Заподозреният е бил видян на камера за наблюдение да казва мюсюлманска молитва минути преди нападението в събота. Това е накарало прокуратурата да смята, че той е действал въз основа на религиозни убеждения.

Полицията предполага, че атаката е била вдъхновена от убийството на британски войник на 22 май в Лондон от мъже, крещящи ислямистки лозунги.

Според прокуратурата извършителят на нападението край Париж явно е имал намерение да убива. Пострадалият войник беше изписан от болница в понеделник.

Споделяне

Още от Свят