Арестуван е мениджър от "Лаборатория Касперски"

Арестуван е мениджър от "Лаборатория Касперски"

Най-голямата руска компания за кибернетична сигурност заяви, че е арестуван неин мениджър, натоварен с разследването на кибернетични атаки, предаде Асошиейтед прес.

"Лаборатория Касперски" потвърди съобщение на авторитетния в Русия в. "Комерсант", че през декември е арестуван Руслан Стоянов, шеф на нейния отдел за разследвания. Според компанията едновременно с него е арестуван по същото дело и Сергей Михайлов, офицер от Центъра за информационна сигурност (ЦИС) към руската Федерална служба за сигурност.

По данни на "Комерсант" арестуваните са обвинени в държавна измяна. Разследват се връзките на ЦИС с частни компании и се проверяват сигнали, че служител на ЦИС е получавал пари от чуждестранна организация.

От 2013 г. отделът за разследване на компютърни инциденти към "Лаборатория Касперски" сътрудничи с ФСС и МВР в анализа на киберпрестъпления, напомня ТАСС.

Пресслужбата на "Лаборатория Касперски" подчерта, че разследването няма връзка с компанията и "се води спрямо частно лице". Компанията увери, че арестът на Стоянов, който не е сред нейните топмениджъри, няма да повлияе върху дейността на фирмата и работата ѝ с държавните органи.

Споделяне

Още от IT

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?