Арестуван е приближен на украинския олигарх Игор Коломойски

Игор Коломойски

В Украйна бе задържан приближен на олигарха Игор Коломойски. Адвокатът му определи ареста като политически мотивиран, предаде Ройтерс.

Генадий Корбан е задържан вчера в източния украински град Днепропетровск. Той бе заместник на Коломойски, докато олигархът бе губернатор на Днепропетровска област, преди да бъде отстранен от президента Петро Порошенко през март тази година.

Уволнението на магната бе възприето като ход за ограничаване на неговото влияние в рамките на борбата за власт между представителите на украинския политически елит след прогонването на проруския президент Виктор Янукович и идването на власт на прозападни политици.

Адвокатът на Генадий Корбан Олексий Шевчук заяви, че няма правни основания за задържането на неговия клиент, и определи ареста като политически мотивиран.

По-рано украинският генерален прокурор Виктор Шокин обвини Корбан, че е откраднал 40 милиони гривни (1,7 милиона долара), предназначени за правителствените сили, които се сражават с проруските сепаратисти в източната част на страната.

Задържаният бе неуспешен кандидат за кмет на столицата Киев на местните избори в Украйна преди седмица. Корбан оглавява партията Украинска асоциация на патриотите (УКРОП), която според медии е свързана с Коломойски.

Украинският президент е подложен на натиск за неуспеха в борбата с корупцията. През последните месеци бяха извършени няколко знакови ареста.

Игор Коломойски - бизнесмен с интереси в банковото дело, енергетиката и медиите - се превърна след протестите срещу Янукович и избухването на конфликта в Донбас в един от най-влиятелните олигарси в Украйна, преди да изпадне в немилост пред Порошенко.

Споделяне

Още от Свят