Арестуван призна, че е убил руски правозащитник и журналистка

Заподозрян за убийството на адвоката правозащитник Станислав Маркелов и на журналистката Анастасия Бабурова е признал, че е извършил престъплението, съобщи в петък неговият адвокат, цитиран от Асошиейтед прес.

Заподозреният Никита Тихонов направил признанието, след като бил задържан, уточни пред радио "Ехото на Москва" Евгений Скрипельов, който го защитава. Адвокатът поясни, че Тихонов застрелял Маркелов по лични мотиви, и че не знае неговият клиент да е свързан с която и да била националистическа групировка. Моят клиент не е искал да убива Бабурова и съжалява за нейната смърт, подчерта адвокатът.

Московски съд одобри в четвъртък задържането на мъж и жена по подозрения, че са извършители на двойното убийство в Москва през януари тази година. Според Федералната служба за сигурност заподозрените членуват в радикална националистическа организация.

34-годишният адвокат правозащитник Станислав Маркелов, чиято дейност предизвика гнева на руските националисти, и придружаващата го 25-годишна журналистка Анастасия Бабурова бяха застреляни на излизане от пресконференция в центъра на Москва от маскиран нападател.

Русия стана арена през последните години на серия от поръчкови убийства на правозащитници и журналисти, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В малкото случаи, когато заподозрени за такива престъпления биват изправени пред съда, поръчителят рядко бива разкрит.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?