Арестуван в Милано дупничанин предизвика спекулации за арест на Галеви

Еврейски вестник пък съобщи за заловен помагач при атентата в Бургас, Цветанов отрече всичко

Арестуван в Милано дупничанин предизвика спекулации за арест на Галеви

Издирван българин от Дупница, който има влязла в сила присъда, е бил задържан по време на полицейска спецакция в италианския град Милано, съобщи в четвъртък бТВ.

Въпреки че засега няма никакво официално потвърждение от тамошните или родните власти, от медията допускат, че може да става въпрос за един от т. нар. братя Галеви, които изчезнаха безследно в началото на май, след като окончателно бяха осъдени на по 5 години затвор за сформиране и участие в банда за рекет и изнудване.

 

Според първоначалните данни на бТВ задържаният българин бил с описание, което много напомняло хем за Пламен Галев, хем за Ангел Христов, но самоличността му се пазела в пълна тайна. В момента мъжът се намирал в в затвора в Сан Виторе в очакване да бъде екстрадиран.

 

Малко по-късно обаче онлайн изданието на в. "24 часа" публикува информация, базирайки се на главния редактор на в. "Вяра" и заплашвана от Галеви - Лидия Павлова, че задържаният е 26-годишен крадец от ромски произход Лъчезар. Павлова цитира и районния прокурор на Дупница Величка Шопова, коятосъобщила, че действително е издала европейска заповед за арест на Лъчезар.

 

В крайна сметка вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че арестуваният действително е въпросният Лъчезар, който по никакъв начин не е свързан с Галеви. Имал присъда за кражби на шахти.

 

След изчезването на дупнишките "братя" вътрешният министър Цветан Цветанов неколкократно ги призова да се предадат, което те обаче така и не направиха. Дори напротив – в социалната мрежа Туитър се появи пародиен профил на двамата, през който всекидневно бяха публикувани подигравки с МВР шефа.

 

Веднага след изчезването им България издаде европейска заповед за арест на Галев и Христов, а в последствие към издирването се включи и Интерпол, качвайки данни за Галеви на официалния си сайт.

 

Междувременно Специализираната прокуратура им повдигна задочно обвинения за пране на над 35.5 млн. лева. Цялото имущество на Галеви е запорирано от 2009 г. През август Комисията за конфискация внесе иск на стойност 4,2 млн. лв. в окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имуществото им, това на техните съпруги и контролираните от тях дружества.

 

По късно през деня на министър Цветанов се наложи да опровергава нови слухове в медиите, след като израелският в. "Йедиот Ахронот" съобщи, че у нас е бил арестуван замесен с атентата в Бургас. Повод за новите спекулации стана ареста на турчин край странджанското село Звездец. МВР шефът обаче увери, че около разследването на бомбения атентат няма нищо ново.

Споделяне

Още от България