Археолози: ГЕРБ позволява махленски свидетелства за антиките

Археолози: ГЕРБ позволява махленски свидетелства за антиките

Археолози се обявиха в четвъртък против бързо подготвените от ГЕРБ промени в Закона за културното наследство, които бяха внесени в парламента през тази седмица. Експертите смятат, че зад корекциите, с които се облекчава доказването произхода на ценности, стоят мощни интереси.

Промените са продиктувани от "много силни лобита", които на всяка цена искат да запазят собствеността си, заяви археологът от Софийския университет доц. Тотко Стоянов.

Директорът на Националния археологически музей към БАН Маргарита Ваклинова пък коментира, че по този начин се позволява доказването на произхода на ценности с "махленско свидетелство".

Археолозите се възпротивиха и срещу други промени в закона, които предвиждат прехвърлянето на всички правомощия на Националния институт за паметниците на културата (НИПК) към министерството и министъра. Експертите тълкуват това като закриване на института и смятат, че в предложените промени не се обяснява кое звено в министерството ще поеме функциите на НИПК.

Ваклинова каза, че археолозите не знаят кои специалисти участват в назначената от министъра на културата Вежди Рашидов комисия, която готви промени в Закона за културното наследство.

Според Стоянов "такива бързи и неясни промени може да навредят на системата за опазване на културното и археологическото наследство".

"Още не са влезли в сила подзаконовите нормативни актове към него, а вече започват да се предлагат промени", коментира археологът.

Зам.-министърът на културата Тодор Чобанов обяви почти веднага след встъпването си в длъжност, че НИПК е в институционална криза и предстои да бъде реорганизиран. Малко преди това, през юни стана ясно, че прокуратурата разследва НИПК заради съгласувателни разрешения за строителство, издадени в противоречие със закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?