Археолозите осребриха публичните скандали с 900 хил. лв. от бюджета

Археолозите осребриха публичните скандали с 900 хил. лв. от бюджета

По предложение на министъра на културата Вежди Рашидов Министерството на финансите (МФ) предостави на Министерството на културата (МК) допълнителни средства в размер на 856 890 лева. Това съобщение от МК бе разпространено в сряда.

По-нататък се изброяват обектите от национално значение, в които текат проучвания и разкопки, и за които са предназначени тези близо 900 хил. лв. от продънения държавен бюджет. Уточнява се, че "допълнителното финансиране съвпада с активния сезон за работа на археолозите през лято 2010".

Обектите в списъка за раздаване на допълнителни средства, са Национален историко-археологически резерват Плиска, Национален историко-археологически резерват Велики Преслав, Трапезица във Велико Търново, тракийски светилища Белинташ и Кози Грамади, Прабългарски некропол при с. Топола, Добричко, крепост Родостица край Ивайловград, манастир "Света Богородица Пантанаса" в Мелник, островите Св. Кирик и Св. Иван край Созопол, княжески манастир "Св. Княз Борис" в местността Карач теке, Варненско, праисторически некропол Дъбене, праисторическите солници в Провадия.

Парите идват като финална точка в бурните публични скандали сред историко-археолгогическата и близките до нея общности, съпътстващи откриването на реликвария с предполагаеми мощи на Свети Йоан Предтеча на остров Св. Иван край Созопол.

Откриването на мощите бе превърнато в лятна медийна сензация от министъра без портфейл Божидар Димитров, като той побърза да обяви родния си Созопол за втори Ерусалим. Романтични гласове се размечтаха за развитието на небивал поклонически туризъм в България. В резултат министър-председателят Бойко Борисов се почувства длъжен да се включи в родолюбивия хор и спешно командирова финансовия министър Симеон Дянков и безпортфейлния Димитров да инспектират разкопките и да видят къде и от какво имат нужда копаещите. Телевизионни кадри показаха двамата министри чинно да вървят подир хоругвите в литийното шествие с мощите, а след това Дянков навести под палещото слънце и различни разкопки.

Преди седмица правителството отпусна и 420 хил. лв. за реставрацията на църквата в Созопол, където ще се съхранят намерените мощи, а премиерът обеща лично да дари средствата за изработката на реликварий за съхранението им.

На този фон археолого-историческата общност се разтресе, раздвоена да хвали или отхвърля откритията на остров Свети Иван. Център на скандала пак бе министър Божидар Димитров с едни епитети към колегите си и целокупния народ, които после той определи като невинни и недоразбрани. Разправията стихна с прегръдки и извинителни поклони между министър Димитров и видния представител на археологическата мисъл Николай Овчаров, но както е видно, допринесли за това са били и 900 хиляди лева, осигурени от държавата, след като Дянков лично се увери колко по-важни са разкопките от болници и общини.

Парите не са много, като се вземе предвид между колко обекта ще бъдат разпределени. Но в същото време цели общински администрации излизат в неплатен отпуск поради липсата на средства, болниците спират планови операции пак по същата причина, а културният министър Вежди Рашидов предприема непопулярни реформи в сценичните институти защото няма пари за издръжката им.

В скоба, точно преди два дни от посолството на Кралство Норвегия напомниха, че за разкопките на остров Свети Иван, където бяха открити предполагаемите свети мощи, са дадени безвъзмездно 584 028 евро, които покриват 90% от всички разходи по работата в обекта. А в края на юли археологът Николай Овчаров не скри радостта си от отпуснатите пак извънредно 180 хил. лв. за разкопките в Перперикон.

Споделяне

Още по темата

Още от България