Архиепископът на Варшава се оттегли заради връзки с бившите тайни служби

Архиепископът на Варшава се оттегли заради връзки с бившите тайни служби
Новият архиепископ на Варшава подаде оставка само един час преди да бъде назначен на поста. Станислав Виеглус беше в центъра на скандал, свързан с разкритията, че е бил сътрудник на комунистическите служби СБ (Sluzba Bezpieczenstwa) и неотдавна призна, че е работил за тайната полиция.

Със сълзи на очи, той съобщи лично решението си по време на специалната църковна служба за неговото назначаване за архиепископ на Варшава. Съобщението бе посрещнато със смесица от аплодисменти и неодобрение, предаде ББС.

В изявление на мисията на Ватикана във Варшава се посочва, че папа Бенедикт XVІ е приел оставката на Виелгус. Съобщението бе разпространено половин час преди заплануваното начало на церемонията по официалното назначаване на Виелгус.  

Папата е помолил предшественика на Виелгус кардинал Юзеф Глемп да изпълнява временно задълженията му, докато бъде назначен нов архиепископ.

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди коментира по-късно в неделя, че действия в миналото на Станислав Виелгус, "сериозно компрометират авторитета му" и той правилно е подал оставка, "въпреки скромната му и трогателна молба за прошка".

Церемонията по встъпването на новия архиепископ трябваше да се състои в неделя в катедралата "Свети Ян" в присъствието на полския президент Лех Качински и видни представители на правителството и духовенството.

В страна като Полша, където католическата църква има изключително важна роля, едва ли би могъл да се случи по-шокиращ скандал. Ролята на църквата се оценява високо и заради ключовата роля, която изигра за свалянето на комунистическия режим, особено след като за папа бе избран Йоан Павел ІІ. Според исторически източници, обаче, близо 15% от духовенството в Полша се е съгласило да сътрудничи на тайните служби на комунистическия режим.

През последните години полската църква проведе серия разследвания, за да установи кои духовници са сътрудничили на бившия тоталитарен режим.

Архиепископът на Краков Станислав Дживиз, който води разследване в собствената си диоцеза, каза, че комунистическата епоха е била “време на преследване на църквата, често кърваво и брутално.”

Решението за назначението на архиепископ Виелгус разедини общественото мнение в католическа Полша. Социологическо проучване показва, че две трети от анкетираните са изразили мнение, че Виелгус трябва да се оттегли.

Преди Коледа от Ватикана заявиха, че папата е бил напълно информиран за миналото на архиепископ Виелгус и подкрепя назначението му, което стана на 6 декември.

Кореспонденти съобщават, че архиепископът е бил подложен на много силен натиск да подаде оставка, но решението му да се оттегли от поста само минути преди да встъпи в новата си длъжност е без прецедент в историята на католическата църква. При новото консервативно правителство, ръководено от братята Качински, в Полша започна безпрецедентна кампания за разкриване на агенти на бившите комунистически тайни служби. Специален закон на парламента позволява на работодателите да уволняват служители, които не са декларирали, че са били служители или сътрудници на СБ и на военното разузнаване в годините на комунизма.

Виелгус първоначално отричаше твърденията, че е бил таен агент по времето на комунизма, но в петък църковна комисия установи, че това е вярно. Тогава духовникът призна, че през 1978 г. наистина е подписал споразумение за сътрудничество в замяна на разрешение да замине да учи в Западна Германия. Той декларира, че не е доносничил за никого и на никого не е навредил.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?