Архитектурният конкурс за софийския пл. "Св. Неделя" е на финалната права

Сн. БГНЕС, архив

Седемте архитектурни бюра, които бяха допуснати до финалния етап на конкурса за обновяване на пл. "Св. Неделя", са предали вече идейните си проекти за новия облик на пространството. На 28 и 29 ноември те трябва да бъдат разгледани от международно жури, които да ги оцени и класира.

Това съобщиха от Направлението "Архитектура и градоустройство" към Столичната община, което организира архитектурния конкурс за едно от знаковите места в столицата. Той беше обявен през февруари тази година. Условията за конкурса претърпяха промени след протест на Камарата на архитектите в България, които обявиха изискванията за оборт и опит за дискриминационни към българските архитекти.

Така в крайна сметка тези изисквания отпаднаха или бяха занижени. Първоначално в конкурса участваха 14 екипа. След оценка на опита им, 7 от тях бяха поканени да подадат и идейни проекти. До финала стигнаха архитектурни студиа и консорциуми от Италия, Франция, Русия и България. Сред тях е френското студио "Вилмот архитекти", автор на редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и други. Екипът му работил е по булевард "Шан-з-Елизе" и руския православен център в Париж, както и по кулата на мира в Санкт Петербург.

Сред кандидатите е и студиото на известния италиански архитект Масимилиано Фуксас. До втория етап стигна и консорциумът OW/MA/CL, в който влизат три фирми - базираното в Милано студио One Works, римското студио Maofficina и Сracknell, за които не се открива официална информация. Сред участниците е и италианското "Студио Паола Вигано", както и обединението между архитектурните студиа AI Architects LLD, CLAB Architettura и руските архитекти Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян. AI Architects има проекти в Корея и САЩ, екипът му е работил за компании като "Самсунг". CLAB е италианско студио, има публични и частни проекти в Италия.

Сред седемте избрани участници е и обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе", което влизат студио "Морфе" и италианската компания "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети", която има проекти за музеи в Италия и Израел.

Единственият български участник, стигнал до втората фаза на конкурса за пл. "Св. Неделя" е "Конкурент-90" ЕООД. Студиото е проектирало комплексите "Катарино", "Пирин голф клуб" и други сгради около Банско и Разлог. Ръководи се от Дамян Томалевски и Бисер Хантов, а бюрото се счита за пряк наследник на архитектурните разбирания на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов.

Проектите ще бъдат оценени от международно жури, в което участват главните архитекти на Москва и Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей - София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Направление "Архитектура и градоустройство" и Столичният общински съвет.

На автора на класирания на първо място проект Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на пл. "Св. Неделя".

Споделяне

Още по темата

Още от България