Конкурсът за пл. "Св. Неделя" вероятно ще продължи с нови условия

Археологическите разкопки на пл. "Света Неделя" са един от мотивите за залагането на финансови изисквания към участниците в конкурса за площада. Сн. БГНЕС

Архитектурният конкурс за проект за обновяване на столичния пл. "Св. Неделя" вероятно ще продължи след поредна промяна на условията за допускане на кандидати. Целта е да се разшири кръгът от проектанти и студия, които могат да вземат участие. Освен това срокът за подаване на документи ще бъде удължен.

Това стана ясно от изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова в петък след срещата ѝ с главния архитект на столицата Здравко Здравков и представители на камарата на архитектите в България. Разговорът се наложи, след като по-рано през седмицата от камарата поискаха спиране на конкурса заради ограничаващите му изисквания за финансово състояние и опит. От организацията препоръчаха на членовете си да не участват в надпреварата и обявиха, че условията ѝ не отговарят на световните и европейски стандарти. Главният архитект отхвърли обвиненията и заяви, че целта на така поставените условия е да се привлекат опитни проектанти, за да се получат добри и осъществими проекти.

"Търси се вариант да се допълнят условията и да се удължи срокът за кандидатстване в конкурса", обясни в петък Фандъкова, но не даде подробности как точно ще бъдат променени изискванията. Това ще се уточнява на друга среща в понеделник, а окончателното решение трябва да стане ясно във вторник.

Тъй като срокът за подаване на предложения за конкурса изтича на 18 октомври, той вероятно ще бъде удължен, заради промяната в условията. Те вече веднъж бяха занижени наполовина по искане на камарата на архитектите. Така в момента от кандидатите се иска да имат оборот за последните три години от 750 000 лева, приходи от изпълнението на подобни проекти от 375 000 лева и да са работили по площади и пешеходни зони с големина поне 1.5 хектара. Средносписъчният състав на фирмите кандидати за последните три години трябва да е 5 човека, а не първоначално изискваните 15.

Според кмета и главния архитект няма проблем и по-малки студия да изпълнят тези изисквания, ако се обединят. В същото време те целят в конкурса да участват и международни архитектурни бюра, тъй като това е едно от знаковите пространства в София. Освен това там са открити значими археологически находки, а тяхната интеграция и вписването им в околната среда също е задача на конкурса.

Победителят в процедурата ще подпише договор с общината за работен проект, по който след това трябва да се направи ремонт на тази част от центъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?