Армения се присъединява към Евразийския икономически съюз

Армения се присъединява в петък като четвърти пълноправен член към Евразийския икономически съюз (ЕАИС). В родилия се ден по-рано съюз участват Русия, Беларус и Казахстан. В средата на годината се очаква да се присъедини и Киргизстан.

Споразумението за присъединяване на Армения бе подписано през октомври 2014-та. То предвижда нейните представители да имат ограничени правомощия до изтичане мандата на ръководните органи на съюза. В колегията на Евразийскатка икономическа комисия ще има трима арменци, но те ще са с един глас и без да имат специфични сектори, за които да отговарят и ръководят.

Армения се присъединява на общи основания в сферата на услугите, но в търговията със стоки е предвиден постепенен преход (до 2022 г.) към единната митническа тарифна система на съюза, съобщава ТАСС.

До 2019 г. на арменската граница ще действат различни мита за някои плодове и ядки, до 2020 г. - за някои видове млечни продукти, яйца и мед, до 2021 г. - за определени категории текстил, а до 2022 г. - за месо и месни продукти.

Предвидено е при разпределяне на приходите от мита на границите на Евразийския икономически съюз за Армения да отиват 1.13%. С включването на страната делът на Русия става 86.97%, на Беларус - 4.65%, а на Казахстан - 7.25%.

Споделяне

Още от Свят