Арменците са загубили контрола върху втория по големина град в Нагорни Карабах

Арменците са загубили контрола върху втория по големина град в Нагорни Карабах

Силите на етническите арменци вече не контролират втория по големина град в Нагорни Карабах, а азербайджанските войски напредват към регионалната столица Степанакерт, заяви говорител на лидера на сепаратисткия район, цитиран от Ройтерс.

Азербайджанският президент Алхам Алиев каза вчера, че войските на Азербайджан са превзели град Шуша, но арменски представители, сред които и премиерът на Армения, отрекоха това.

По-рано днес говорител на лидера на Нагорни Карабах заяви: "Редица нещастия последваха и град Шуши не е под наш контрол . . . врагът е близо до Степанакерт", предаде Ройтерс.

Вторият по големина град в Нагорни Карабах е наричан от арменците Шуши, а от азербайджанците - Шуша, отбелязва Ройтерс.

Азербайджанското министерство на отбраната публикува видеокадри, потвърждаващи, че силите на Азербайджан са установили контрол върху Шуша.

На кадрите се вижда как азербайджански военни развяват знамето на Азербайджан върху административна сграда в града и докладват на президента Алиев.

Алиев каза в интервю за Би Би Си, цитирано от агенция АзерТАдж, че живеещите в Нагорни Карабах арменци може в бъдеще да получат местно самоуправление или културна автономия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят