Армия като полиция

Специалните части ще могат да действат при тежки престъпления

Сн. БГНЕС, архив

С известно закъснение военният министър Красимир Каракачанов задейства идеята си да осигури възможност армията да се включи в изпълнението на полицейски функции. Това ще стане с промяна в Закона за отбраната, според която въоръжените сили ще могат да участват в "оказване на помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението".

Поправката подлежи на широко тълкуване и осигурява сериозно поле за действие на армията.

Каракачанов още преди година и половина лансира възможността армията да се включи в охраната на европредседателството, като тогава съобщи че заедно военното и вътрешното министерство ще подготвят специални законови промени, които да дадат възможност да се ползва армията в конкретни операции срещу престъпността и при охраната и опазване на обществения ред. Реализирането на тази идея обаче се забави за известно време.

Специалните сили като полиция

Освен това 68-ма бригада в Пловдив ще бъде трансформирана в Съвместно командване на силите за специални операции (СКСО). В мотивите на Каракачанов се посочва, че създаването на командването се налага и от "необходимостта от използването на силите за специални операции за мирновременните задачи, изпълнявани в отговор на съвременните рискове и заплахи пред националната сигурност на страната".

Законовите поправки вече са качени за обществено съгласуване и предстои да влязат в парламента. 

"Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията – специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади”, обясни Каракачанов пред бТВ.

Според него необходимостта, наложена от практиката, трябва да бъде предвидена в закона.

Предложената поправка обаче е толкова лаконична, че може да се тълкува и по различен начин в зависимост от ситуацията и намеренията на властта. Обяснението на Каракачанов не е облечено в изричен законов текст.

Как се стигна дотук?

Въпреки липсата на ясен законов регламент армията два пъти беше включена в полицейски мисии – в задържането на заподозрян за убийството на жена си и в издирването на заподозрения за шесторното убийство в Нови Искър.

След първия случай Каракачанов бе силно критикуван, включително от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, че е изпратил армията в нарушение на закона.

Тогава МО оправда участието на армията в акцията с чл. 57 от ЗОВС, който дава възможност въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

Поредни нови правомощия

Това са поредните нови правомощия за армията.

Преди няколко години, въоръжените сили получиха и отговорности по охраната на границата заради засиления миграционен натиск.

Доброволната казарма 

Сега на дневен ред идва и реализирането на идеята на Каракачанов за въвеждането на доброволна казарма.

Наското той каза, че законопроектът вече е готов, но все още не е представен публично.

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността.

Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на сигурността.

Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?