ГЕРБ бламира Каракачанов: Армията няма да има полицейски функции

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Армията няма да има полицейски правомощия, както искаше военният министър Красимир Каракачанов, след като парламентът не прие на второ четене предложените от правителството промени, които отваряха широка врата военните да бъдат използвани при различни случаи.

В ГЕРБ обаче явно имат резерви към визията на Каракачанов и не осигуриха парламентарна подкрепа.

"Армията няма да участва в операции на жандармерията", обясни председателят на парламентарната военна комисия Константин Попов (ГЕРБ).

По думите му този текст не е бил приет, защото не е бил добре формулиран.

"Ако се внесе сериозна конкретика, дефинират се ясно понятията, тогава можем да го премислим", добави той.

Каракачанов предложи поправка в Закона за отбраната, според която армията може да участва в "оказване на помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението". Поправката подлежи на широко тълкуване и осигурява сериозно поле за действие на армията, включително при протести.

Според Константин Попов обаче подобни операции би трябвало да са отговорност на МВР, по-специално на жандармерията.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев коментира от своя страна, че трябва конкретно да се разпише какви точно функции ще има армията. Той отбеляза, че Въоръжените сили имат и доста функции по закона за антитероризма.

Така и не стана ясно обаче защо той не представи мнението си публично преди текстът да стигне до пленарна зала.

Каракачанов още преди година и половина лансира възможността армията да се включи в охраната на европредседателството, като тогава съобщи че заедно военното и вътрешното министерство ще подготвят специални законови промени, които да дадат възможност да се ползва армията в конкретни операции срещу престъпността и при охраната и опазване на обществения ред. Реализирането на тази идея обаче се забави за известно време.

Въпреки липсата на ясен законов регламент армията два пъти беше включена в полицейски мисии – в задържането на заподозрян за убийството на жена си и в издирването на заподозрения за шесторното убийство в Нови Искър.

След първия случай Каракачанов бе силно критикуван, включително от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, че е изпратил армията в нарушение на закона.

Тогава МО оправда участието на армията в акцията с чл. 57 от ЗОВС, който дава възможност въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

Преди няколко години, въоръжените сили получиха и отговорности по охраната на границата заради засиления миграционен натиск.

Сега е интересно каква ще е позицията на ГЕРБ по друг от приоритетите на Каракачанов - въвеждането на доброволна казарма. Наскоро той каза, че законопроектът вече е готов, но все още не го е представил публично.

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността. Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на сигурността.

Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?